Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στεφάνου: «Καραμπινάτη σύγκρουση συμφέροντος» (ΒΙΝΤΕΟ)

Offsite Team
- 05.02.2021

Στεφάνου: «Καραμπινάτη σύγκρουση συμφέροντος» (ΒΙΝΤΕΟ)

Thumbnail

Τα ταξίδια του ΠτΔ στις Σεϋχέλλες και η ''καραμπινάτα σύγκρουση συμφέροντος'' στο θέμα το θέμα των Διαβατηρίων - Τι είπε ο Στ. Στεφάνου στο ''offsite on air''

Καλεσμένος της Χαρούλας Αλέξη στην εκπομπή ''Οffsite On Air'' στην Digital Tv ήταν το πρωί της Παρασκευής ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Στεφάνου ρωτήθηκε και για το θέμα που προέκυψε με το δεύτερο ταξίδι του ΠτΔ στις Σεϋχέλλες, το 2015 αυτή τη φορά και το κατά πόσο έγινε με ιδιωτικό jet που ανήκει στον Σαουδάραβα, όπως έγινε και το 2018.

Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι ο ''Πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική του ευθύνη και να αναγνωρίσει το λάθος του για αυτά τα ταξίδια΄΄.  Μεταξύ άλλων ότι ''είναι η αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος που υπάρχει, με τον ίδιο τον Πρόεδρο, πρώην και νυν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων''.

Το αρχικό του σχόλιο για το θέμα:

''Κάποιοι κάνουν προσπάθειες να θολώσουν τα νερά''

''Παρ’ότι δεν ήμουν παρόν στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, είμαι μέλος της Επιτροπής. Δυστυχώς ένα έκτακτο κόλλημα δεν μου επέτρεψε να παρευρεθώ. Θα πρέπει να σας πω το αποτέλεσμα. Κάποιοι κάνουν προσπάθειες να θολώσουν τα νερά για ένα γεγονός, που όλη την προηγούμενη περίοδο επιβεβαιώθηκε, και ποτέ από τον καιρό που επιβεβαιώθηκε δεν διαψεύστηκε. Ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ταξίδι με το ιδιωτικό τζετ το ‘15 στις Σεϋχέλλες. Έκανε ξανά ακόμα ένα καινούργιο ταξίδι το ‘18. Το ταξίδι το ‘15 όπως και το ταξίδι το ‘18, για διακοπές του Προέδρου στις Σεϋχέλλες, κρατήθηκαν και τα δύο ταξίδια μυστικά. Το πρώτο βγήκε στη δημοσιότητα όταν ο Πρόεδρος επέστρεφε από την Νέα Υόρκη και το αεροπλάνο, το ίδιο που τον πήγε στις Σεϋχέλλες είχε ένα ατύχημα με ένα πουλί και αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω στη Νέα Υόρκη. Και μετά η δημοσιογραφική σκαπάνη, ανέδειξε, διαπίστωσε και τεκμηρίωσε ότι ο Πρόεδρος έκανε δύο ιδιωτικά ταξίδια με την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες, γεγονός που για εμάς αλλά και για την καταπληκτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας, αποτελεί δωροληψία, γεγονός που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο ίδιος ζητούσε από τους Υπουργούς του στη χάρτα δεοντολογίας που τους έβαζε να υπογράφουν όταν έπαιρναν το αξίωμα του Υπουργού, ότι δεν θα δέχονται από κανέναν δώρα, πάνω από 150 ευρώ, γιατί αυτό θα σημαίνει διαπλοκή. Επομένως, το θέμα είναι καθαρό. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική του ευθύνη και να αναγνωρίσει το λάθος του για αυτά τα ταξίδια, αντί να παίζουμε κρυφτούλι και να προσπαθούμε να θολώσουμε τα νερά''

Ο κ . Στεφάνου τόνισε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα όσα κατέθεσε ο Πρόεδρος ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις και εξήγησε τους λόγους:

''Ο Πρόεδρος γενικά, ελέγχεται για τρία πολύ σοβαρά ζητήματα. Πρώτον, ότι η Κύπρος επί των ημερών του διασύρθηκε διεθνώς και ακόμα διασύρεται, για ένα σκάνδαλο το οποίο εξυφάνθηκε επί των δικών του ημερών αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση δεν ήθελε ή καμωνόταν πως δεν αναγνώρισε ή πως δεν υπήρχε. Και μιλώ για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

Ακόμα και προχθές, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης ο Σχοινάς, ο Έλληνας Επίτροπος, είχε πει χαρακτηριστικά ότι η κυπριακή Κυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα ζητούσε την υπομονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χρυσά διαβατήρια, αλλά τελικά λέει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εδώ στην Κομισιόν έχουμε την αίσθηση ότι η κυπριακή Κυβέρνηση μας ξεγέλασε ζητώντας μας υπομονή. Επομένως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζαν τα προβλήματα αφού διαβουλεύονταν με την Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς για αυτά τα προβλήματα. Και αντί ο Πρόεδρος να βγει θαρραλέα να αναλάβει την ευθύνη και αν πει κάναμε λάθος, έριξε διάφορα δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι, δεν κάνω, δεν ράνω. Ακόμα και αυτό που λέχθει ότι η Νομική Υπηρεσία του κράτους, η Γενική Εισαγγελία δηλαδή, είχε δύο γνωματεύσεις το ‘15 και το ‘16 για τα προβλήματα του προγράμματος και ο Πρόεδρος να δηλώνει ότι δεν γνώριζαν, αυτό σημαίνει να αναρρωτηθούν τι ξέρει τελικά η Κυβέρνηση και το τι κάνει στις αποφάσεις που παίρνουν. Αυτό είναι το πρώτο. Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. 

Δεύτερον, για τον διασυρμό της χώρας, γιατί αποστολή κάθε Κυβέρνησης είναι να προστατεύει την Κύπρο μας''

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου ότι στο ''Σκάνδαλο'' το οποίο αναφέρθηκε συμμετείχε και στέλεχος του ΑΚΕΛ (με βάση και το περιβόητο βίντεο Al Jazeera)  απάντησε:

''Και το δικό μας στέλεχος το οποίο θα αποδειχθεί κατά πόσο είναι έτσι ή όχι. Αυτό θα καταδείξει η Ερευνητική Επιτροπή. Είναι επί ενός εδάφους που δημιούργησε η Κυβέρνηση, που εμείς λέγαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η Κυβέρνηση έλεγε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Και την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ έδειξε την πολιτική του βούληση να πατάσσει οποιαδήποτε φαινόμενα έχουν να κάνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το ίδιο, γιατί μέσα σε 24 ώρες, κινήσαμε τις διαδικασίες. Ο συγκεκριμένος βουλευτής έφυγε από την Βουλή και την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, και έφυγε από όλα τα σώματα του κόμματος που βρισκόταν. Αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ. Θα θέλαμε να δούμε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης σε όλα αυτά που της καταλογίζουν. Από την στιγμή που ούτε τα αναγνωρίζει, ούτε τα δέχεται, αυτό μας λέει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που απογειώθηκε επί των δικών της ημερών. 

Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο η Κυβέρνηση δεν τοποθετείται και δεν αναγνωρίζει, είναι η αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος που υπάρχει, με τον ίδιο τον Πρόεδρο, πρώην και νυν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων. Σε κανένα ευνομούμενο κράτος δεν μπορεί συμβεί αυτό που συμβαίνει εδώ και μερικά χρόνια στην Κύπρο. Δηλαδή, δικηγορικά γραφεία, στα οποία είτε είναι ιδιοκτήτες, συμμέτοχοι ή κατέχουν στενά συγγενικά πρόσωπα Προέδρου ή μελών της Κυβέρνησης, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που παράγει δισεκατομμύρια, και έχουν οι δύο όφελος. Ο ΟΟΣΑ, ο αρμόδιος οργανισμός στην Ευρώπη που ασχολείται με τα ζητήματα της πολιτικής ηθικής και της πολιτικής τάξης ανάμεσα σε άλλα, λέει ότι η σύγκρουση συμφέροντος είναι ότι όταν ένα δημόσιο πρόσωπο ή δημόσιος λειτουργός, συμμετέχει σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, που εξαιτίας προσωπικού οφέλους μπορεί να επηρεάσει την κρίση και τις ενέργειες του αναφορικά με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Όταν δικηγορικά γραφεία Υπουργών, του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι και πάροχοι υπηρεσιών χρυσών διαβατηρίων και παίρνουν επίσης στο Υπουργικό Συμβούλιο και οι ίδιοι αποφασίζουν για τον εαυτό τους εάν θα δώσουν κατ’εξαίρεση πολιτογράφηση, αυτή είναι καραμπινάτη σύγκρουση συμφέροντος που σε ευνομούμενα κράτη αποτελεί και λόγο για παραιτήσεις. Εδώ η Κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι έχει και σύγκρουση συμφέροντος, λέγοντας ο Πρόεδρος το αμίμητο ότι “μα πού να ξέρω εάν ήταν αιτήσεις δικές μας αφού έρχονταν μόνο τα επίθετα”. Γενικά δεν συμμετέχει κανένας όταν έχει υπόνοια ακόμα για σύγκρουση συμφέροντος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χάρης Γεωργιάδης, ο τότε Υπουργός Οικονομικών, στην Ερευνητική Επιτροπή, κανένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ποτέ δεν ζήτησε να εξαιρεθεί ο εαυτός του από διαδικασίες ψηφοφορίας, για αιτήματα διαβατηρίων.

Και το τρίτο που θέλω να πω, είναι τα ζητήματα της δωροληψίας για τα οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως. Στη χάρτα δεοντολογίας τα έβαλε ο Πρόεδρος, τόσο την δωροληψία όσο και την σύγκρουση συμφέροντος. Ασύστολα παραβιάστηκε αυτή η χάρτα, τόσον από τον Πρόεδρο όσο και από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Γι’αυτά δε μίλησε και δεν τον ακούσαμε ποτέ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πει κάτι και να τα αναγνωρίσει και να αναλάβει με κάποιο τρόπο την ευθύνη για όσα τελικά οδήγησαν στον διασυρμό της Κύπρου αλλά και στην απογείωση της διαφθοράς στην Κύπρο όπως καταδεικνύεται στους αξιόπιστους διεθνείς δείκτες που καταγράφουν την διαπλοκή και την διαφθορά σε κάθε μια ξεχωριστή χώρα''.  

 

 

Home