ΤΕΠΑΚ: Ανοίγει Σχολή Sommelier
Την πρώτη, πιστοποιημένη από το ΔΙΠΑΕ, Σχολή Οινοχόων στην Κύπρο ετοιμάζεται να λειτουργήσει το ΤΕΠΑΚ. Μια Σχολή η οποία θα ενταχθεί στην Ακαδημία Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας Κύπρου του ΤΕΠΑΚ, όπως και η Σχολή Ξεναγών.
Προ ημερών το ΤΕΠΑΚ υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την κοινότητα του Βουνίου, στην παρουσία της επιτρόπου Περιβάλλοντος. Η κοινότητα του Βουνίου αναμένεται να προσφέρει υποδομές για τα μαθήματα της Σχολής Sommelier αλλά και για την προσφορά μαθημάτων της Σχολής Ξεναγών που θα αφορούν τον Αγροτουρισμό και τον Οινοτουρισμό.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνης Θεοχάρους μιλώντας στην OffsiteNews, ανέφερε ότι τα προγράμματα σπουδών των Σχολών Οινοχόων και Ξεναγών θα είναι διετές και θα έχουν ως διοικητική τους βάση τις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο.
«Ο τέως επίτροπος ορεινών περιοχών Κώστας Χαμπιαούρης είχε προτείνει πριν χρόνια όπως εξευρεθεί τρόπος για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στο Βουνί. Εισηγήθηκε όπως δημιουργηθεί Σχολή Οινοχόων και είχαμε ξεκινήσει τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν ώστε να λειτουργήσει αυτή η Σχολή».
Σχολή Ξεναγών από τον Σεπτέμβριο 2024
Η αρχή αναμένεται να γίνει με την Σχολή Ξεναγών, για την οποία το ΤΕΠΑΚ καταβάλλει προσπάθειες ώστε να λειτουργήσει από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2024.
Όπως εξήγησε ο δρ Θεοχάρους, η εισαγωγή στην Σχολή Ξεναγών δε θα γίνεται μέσω των Παγκύπριων εξετάσεων. «Θα υπάρχουν κριτήρια εισαγωγής όπως είναι η γνώση ξένης γλώσσας και ιστορίας».
Με βάση την μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που πραγματοποιήθηκε, το κόστος για το διετές πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Ξεναγών υπολογίζεται στις €4.200, δηλαδή €2.100 για κάθε έτος.
«Η Σχολή Ξεναγών λειτουργούσε υπό τον ΚΟΤ, ωστόσο από το 2019 δεν έχουν προσφερθεί μαθήματα. Λόγω και της έλλειψης που καταγράφεται στους ξεναγούς μας έχει προταθεί από το υφυπουργείο Τουρισμού να αναλάβουμε εμείς την λειτουργία της. Στην παρούσα φάση αναμένουμε να μεταφερθούν πιστώσεις από τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας της Σχολής».
Ο δρ Θεοχάρους, δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ληφθεί η πιστοποίηση από τον ΔΙΠΑΕ και τον Σεπτέμβριο του 2024 η Σχολή Ξεναγών να ανοίξει τις πόρτες της για τους φοιτητές.
Και μέσω Παγκύπριων Εξετάσεων η εισδοχή στη Σχολή Οινοχόων
Από τον Σεπτέμβριο του 2025 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το διετές πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Οινοχόων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.
Όπως μας εξηγήθηκε, η εισδοχή στο πρόγραμμα θα γίνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος θα είναι μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων, κάτι που ισχύει σήμερα με τις σπουδές στο ΤΕΠΑΚ. Ο δεύτερος θα γίνεται με επιλογή των ενδιαφερόμενων στη βάση κριτηρίων. Ο δρ Θεοχάρους, σημείωσε πως τη δεδομένη στιγμή η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας μέσω της οποίας θα καθοριστεί και το κόστος των διδάκτρων αλλά θα εξασφαλιστεί και η πιστοποίηση από τον ΔΙΠΑΕ.
Προγράμματα Κατάρτισης Sommelier για κρασί και λάδι
Την ίδια ώρα το ΤΕΠΑΚ αναμένεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2024 να ξεκινήσει να προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης Sommelier κρασιού αλλά και λαδιού.
Τα σεμινάρια αυτά θα είναι διήμερα και θα πραγματοποιούνται στην κοινότητα του Βουνιού -στο Δημοτικό Σχολείο και το Κέντρο Οινοποιίας- και θα μπορεί να δηλώσει τη συμμετοχή του οποιοσδήποτε επιθυμεί να μάθει περισσότερα είτε για το κρασί είτε για το λάδι. Μάλιστα τα μαθήματα για τους Sommelier λαδιού θα υπάρξει και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Yale των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Σε συνεργασία με τον Καθηγητή Τάσο Κυριακίδη ο οποίος βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Yale, θα προσφέρουμε προγράμματα κατάρτισης όπου θα διεξάγονται μαθήματα για μέσω των οποίων οι ενδιαφερόμενοι θα μαθαίνουν τα διατροφικά οφέλη του λαδιού, το πώς να γεύονται το λάδι, πώς να κρίνεται η ποιότητα του λαδιού μέσω της υφής και της γεύσης όπως επίσης το πώς είναι η χημική ανάλυση και σύσταση του λαδιού».
Μετά το τέλος των διήμερων σεμιναρίων, θα δίνεται πιστοποίηση στους συμμετέχοντες. Σε σχέση με το κόστος, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά όπως μας λέχθηκε θα είναι χαμηλό και καθόλου απαγορευτικό.
Καταληκτικά σημειώνεται ότι σε μεταγενέστερο στάδιο, το ΤΕΠΑΚ αναμένεται να προσφέρει και σεμινάρια για Sommelier μπύρας.