Κυπριακό: Ο ρόλος των ΗΠΑ, ο παράγοντας Ισραήλ και η Τριμερής της Τρίτης
Στον ρόλο της ΗΠΑ στην περιοχή και τον παράγοντα Ισραήλ σχολίασαν στα πλαίσια της εκπομπής Snipers οι Παναγιώτης Τσαγγάρης και Ανδρέας Παράσχος ενόψει και της Τριμερής συνάντησης για το Κυπριακό την ερχόμενη Τρίτη 15/10.
>>> Διαβάστε επίσης: Τι θα συζητήσει με Στάρμερ στο Λονδίνο ο ΠτΔ - Η ατζέντα της συνάντησης
Μάλιστα οι δύο δημοσιογράφοι αναλύοντας αρχικά τα τρία σενάρια για την Τριμερή συνάντηση στα οποία αναφέρθηκε ο Διευθυντής Ειδήσεων της DigitalTree, Παναγιώτης Τσαγγάρης σε προηγούμενη ανάλυση του στην Offsite News στάθηκαν στην ουσία του Κυπριακού.
Συγκεκριμένα ο Δημοσιογράφος, Ανδρέας Παράσχος στάθηκε στις σημερινές εξελίξεις στην περιοχή επισημαίνοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στο «επίκεντρο του τυφώνα». Όπως ανέφερε ο Δημοσιογράφος από τα διάφορα κτυπήματα του Ισραήλ επηρεάζεται και η Τουρκία καθώς θα σπρωχθούν στην χώρα πληθυσμοί.
>>> ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ & ΘΕΜΑΤΑ) <<<
Όπως σημείωσε η Κύπρος η οποία τελεί υπό την προστασία των ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει με μια Νατοϊκή βάση όπως υπάρχει και στην Σούδα καθώς θα υπάρχουν πολλά οφέλη. Μάλιστα τόνισε ότι θα πρέπει να δεχτούμε την προστασία των Αμερικάνων οι οποίοι είναι πανίσχυροι και βρίσκονται σήμερα και πίσω από το Ισραήλ. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Α. Παράσχος σημείωσε ότι κατά την αντίληψη του στο Κυπριακό η λύση θα εξευρεθεί πιθανότατα και εκτός των Ηνωμένων Εθνών στην περίπτωση που υπάρξει λύση μέσω στο Μεσανατολικό.
Από πλευράς του ο Παναγιώτης Τσαγγάρης σημείωσε ότι το Μεσανατολικό διαδραματίζει και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα του Κυπριακού, κύριως λόγω Ισραήλ.
Όπως πρόσθεσε, Ισραήλ και ΗΠΑ, ως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεκτούν και να σιγοντάρουν την οποιαδήποτε λύση, η οποία θα εκχωρεί -πλέον νομίμως- λόγο και ρόλο στην Τουρκία εντός της Κύπρου. Κάτι τέτοιος όπως είπε ο Π. Τσαγγάρης θα σημαίνει ρόλο και λόγο στην ΑΟΖ, στο FIR και την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, κάτι που κανένας στην περιοχή δεν επιθυμεί. Εννοείται ότι το Ισραήλ δεν θα ήταν χαρούμενο για παράδειγμα 'να επεκταθεί ο ρόλος και ο λόγος της Τουρκίας περαιτέρω στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω μιας λύσης του Κυπριακού, η οποία θα της επιτρέπει να έχει αυτό τον ρόλο και τον λόγο είτε άμεσα είτε έμμεσα' είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λύση με ρόλο και λόγο της Τουρκίας στην Κύπρο δεν μπορεί να υπάρξει
Τα τρία σενάρια της Τριμερούς
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω αρχικά στην εκπομπή έγινε αναφορά και για τα 3 σενάρια της Τριμερής συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15/10 με την μορφή άτυπου δείπνου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ στις 19:00 (02:00 ώρα Κύπρου) στα Ηνωμένα Έθνη.
>>> Διαβάστε επίσης: Ο Γκουτέρες τους κάλεσε για πλάκα;
Τα 3 σενάρια όπως καταγράφηκαν από τον Παναγιώτη Τσαγγάρη στην ανάλυση του είναι τα εξής:
Πρώτον. Κάποιος θα μπορούσε να πει, πως ο ΓΓ του ΟΗΕ συγκάλεσε την Τριμερή επειδή ‘έτσι έπρεπε’, επειδή υπήρξε μια κινητικότητα τον τελευταίο χρόνο, επειδή διόρισε και ως προσωπική απεσταλμένη την Μαρία Ολγκίν Κουεγιάρ, επειδή η τελευταία συνέταξε και μια Έκθεση, και επειδή όλο αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει και τυπικά σε μια Τριμερή Συνάντηση, ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφάσισε να την συγκαλέσει. Δηλαδή περίπου για πλάκα; Αν γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι μια συνάντηση δεν θα αποδώσει το επιθυμητό (το οποίο είναι η επανέναρξη των Συνομιλιών ή έστω διαδικασία που θα οδηγεί στις συνομιλίες), τότε συγκαλείς Συνάντηση; Ως ΓΓ του ΟΗΕ θα αφιερώσεις χρόνο (έστω και 2-3 ώρες) σε ένα ζήτημα, με το οποίο μάλιστα είχες καεί προηγουμένως ως ΓΓ του ΟΗΕ, έτσι απλά, ‘επειδή έπρεπε να γίνει μια Συνάντηση’; Κάποιος θα μπορούσε να πει ‘ίσως’. Και όντως ‘ίσως’. Εξού και είναι ένα από τα τρία ενδεχόμενα. Ωστόσο, η πολιτική λογική, λέει πως αυτό το ενδεχόμενο, δεν κάνει ‘πολιτικό νόημα’ και έχει τις λιγότερες πιθανότητες να ισχύει, αν η συνάντηση ‘γίνεται για να γίνει’ χωρίς καμία περαιτέρω εξέλιξη. Δηλαδή να γίνει η συνάντηση και το αποτέλεσμα της να είναι ότι θα συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο, λίγο παγωμένο, λίγο ξεπάγωτο, με ίσως και κάποιες εκ νέου επαφές με προσωπικούς απεσταλμένους ή μέσω εκπροσώπων του ΟΗΕ στην Κύπρο κτλ κτλ
Δεύτερον. Το δεύτερο σενάριο είναι να γνωρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ εκ των προτέρων ότι αυτή η Συνάντηση δεν θα αποδώσει (δηλαδή την επανέναρξη των συνομιλιών ή την πορεία προς την επανέναρξη του διαλόγου) και ο ίδιος να είναι αποφασισμένος ‘να μην μείνει με τα χέρια δεμένα’. Και εδώ υπάρχουν δυο ‘υπο-σενάρια’. Άλφα. Να ακούσει τις δυο πλευρές και αφού δεν θα συμφωνήσουν να τους παραδώσει συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις (πχ τύπου Έκθεση Ολγκίν) λέγοντας στην κάθε πλευρά τι βήματα πρέπει να κάνει ώστε σε ένα μήνα ή δυο ή τέλος πάντων εντός ενός χρονοδιαγράμματος, να βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. ‘Εσύ κύριε Τατάρ θα κάνεις ένα, δυο, τρία πράματα κι’ εσύ κύριε Χριστοδουλίδη θα κάνεις αυτά τα ένα, δυο, τρία πράματα’. Βήτα. Να ακούσει τις δυο πλευρές και αφού δεν θα συμφωνήσουν, ο ΓΓ του ΟΗΕ να τους ανακοινώσει ότι θα τερματίσει την διαδικασία και θα κηρύξει αδιέξοδο, επιρρίπτοντας ευθύνες είτε στην μια είτε και στην άλλη είτε και στις δυο πλευρές, μεταβαίνοντας πλέον στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα περαιτέρω.
Το πιο πάνω σενάριο, είτε δηλαδή με το (α) είτε με το (β), κάνει πολιτικό νόημα. Και κυρίως θα αποτελεί σοβαρή εξέλιξη στο Κυπριακό. Είτε με συγκεκριμένες οδηγίες προς τους δυο ηγέτες και να συναντηθούν εκ νέου σε κάποιο διάστημα, είτε η κήρυξη αδιεξόδου, θα αποτελεί (όποιο από τα δυο γίνει) μια πολύ, πολύ σοβαρή εξέλιξη στο Κυπριακό.
Τρίτον. Το τρίτο ενδεχόμενο είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ να έχει διαβεβαιώσεις από την Τουρκική πλευρά (τόσο από τον Τ. Ερντογάν όσο και από τον Ε. Τατάρ) ότι θα αποδεχτούν την επανέναρξη συνομιλιών. Αν και αυτό δεν συνάδει με την δημόσια ρητορική της Τουρκικής πλευράς είναι ένα ενδεχόμενο διότι μπορεί ναι μεν συνήθως η Τουρκική πλευρά ιστορικά να πράττει αυτό που λέει δημοσίως, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στο Κυπριακό έχει καταγεγραμμένη στο ιστορικό της και την ‘μπλόφα’ της επιδιαιτησίας, όπου επί Τάσσου Παπαδόπουλου και Ραούφ Ντενκτάς, ενώ μεν όλοι ανέμεναν την απόρριψη της επιδιαιτησίας από την Τουρκική πλευρά στο τέλος αυτή την αποδέχτηκε αφήνοντας την Ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς περιθώρια άλλης απάντησης.
Δείτε πιο κάτω την εκπομπή: