Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ποια είναι η διαφορά του e-ID από την ID του Ψηφιακού Πολίτη

Δέσποινα Παντέλα
- 30.01.2025

Ποια είναι η διαφορά του e-ID από την ID του Ψηφιακού Πολίτη

Δύο ηλεκτρονικές ταυτότητες στην διάθεση των πολιτών - Ποιες οι διαφορές τους - Πως μπορείτε να τις αποκτήσετε

Οι πολίτες έχουν πλέον πρόσβαση στην Ηλεκτρονική και Ψηφιακή Ταυτότητα. Σε επικοινωνία της OffsiteNews με την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νάσια Ζαντή, έγινε αναφορά στις διαφορές μεταξύ της ηλεκτρονικής και της ψηφιακής ταυτότητας.

Ψηφιακή Ταυτότητα

Συγκεκριμένα, η κ.Ζαντή ανέφερε πως η ταυτότητα που είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής του Ψηφιακού Πολίτη αποτελεί την ψηφιακή έκδοση της έντυπης ταυτότητας κάθε πολίτη, με σκοπό τη χρήση της στον φυσικό κόσμο.

Δηλαδή, σε περιπτώσεις φυσικής παρουσίας του πολίτη όπου απαιτείται η ταυτοποίησή του ή η επίδειξη ενός εγγράφου, όπως η άδεια οδήγησης και το MOT που έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή, δεν θα είναι απαραίτητο να φέρει μαζί του την έντυπη ταυτότητα ή το εκάστοτε έγγραφο, αλλά θα μπορεί να επιδείξει την ψηφιακή μορφή του εγγράφου μέσω της συσκευής του, διευκρίνισε. Για παράδειγμα, εάν ένας αστυνομικός ζητήσει ταυτότητα από τον πολίτη, αυτός μπορεί να δείξει εκείνη του Ψηφιακού Πολίτη.

Η ψηφιακή αυτή μορφή της ταυτότητας λειτουργεί, συνεπώς, ως μέσο ταυτοποίησης του πολίτη για κάθε νόμιμη χρήση στον φυσικό κόσμο, εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα 

Από την άλλη, η ηλεκτρονική ταυτότητα αποτελεί την ταυτότητα του πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ψηφιακή έκδοση της ταυτότητας στην εφαρμογή Ψηφιακός Πολίτης. Αποτελεί όπως ανέφερε, μέσο ταυτοποίησης για πρόσβαση σε διαδικτυακά συστήματα και υπηρεσίες καθώς και τρόπο ηλεκτρονικής υπογραφής εγγράφων κάθε είδους, με την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή. Για παράδειγμα, εάν ο πολίτης θέλει να υποβάλει αίτηση σε οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία διαδικτυακά, μπορεί να το κάνει με την ηλεκτρονική ταυτότητα.

Όσον αφορά το δημόσιο, πρόσθεσε, πως με το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) της ηλεκτρονικής ταυτότητας, θα μπορεί ο πολίτης να συνδεθεί (login) στα κρατικά συστήματα, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα ιδιωτικού οργανισμού που θα έχει εντάξει τον μηχανισμό αυτό στη λειτουργία του. Θα μπορεί παράλληλα να υπογράψει ηλεκτρονικά έγγραφα, διεκπεραιώνοντας ηλεκτρονικά συναλλαγές, από όπου κι αν βρίσκεται, μέσω του υπολογιστή ή του κινητού του τηλεφώνου.

Ανέφερε επίσης, ότι στο δημόσιο, προχωρούν με την ενσωμάτωση της δυνατότητας ηλεκτρονικής υπογραφής εντός κρατικών πληροφοριακών συστημάτων. Προς το παρόν αυτό ισχύει για το σύστημα Ιππόδαμος όπου η ηλεκτρονική υπογραφή χρησιμοποιείται τόσο για την υποβολή αιτήσεων για πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες από τους επαγγελματίες του χώρου όσο και για την υπογραφή από δημόσιο λειτουργό για έκδοση της άδειας, ενώ τα επόμενα συστήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και στα οποία θα δοθεί αυτή η δυνατότητα είναι τα νέα συστήματα του Εφόρου Εταιρειών και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Διευκρίνισε επίσης, πως η ηλεκτρονική και η ψηφιακή  ταυτότητα δεν αποτελούν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Μέχρι τώρα, ανέφερε, πως πέραν των 4800 πολιτών έχουν αιτηθεί για ηλεκτρονική ταυτότητα, ενώ πέραν των μισών από αυτούς έχουν ήδη προχωρήσει με διευθέτηση ραντεβού στα ΚΕΠ για φυσική ταυτοποίηση, που είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία.

Τόνισε πως η ανάγκη για φυσική παρουσία του πολίτη μία φορά για σκοπούς έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας αποτελεί απαίτηση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει εγκρίνει το εθνικό μας σχέδιο eID στα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας.

Πως μπορείτε να αποκτήσετε την e-ID 

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα έχει διάρκεια 3 ετών με δικαίωμα ανανέωσης. Για την απόκτηση της, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του μέσω της πύλης του εγκεκριμένου παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικής ταυτότητας, και ακολούθως να κλείσει ραντεβού για ταυτοποίηση με φυσική παρουσία στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), όπου θα ολοκληρώσει επί τόπου την ενεργοποίηση και θα αποκτήσει την Ηλεκτρονική του Ταυτότητα. Στο παρόν στάδιο, ο μόνος εγκεκριμένος πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικής ταυτότητας στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι η JCC Payment Systems.

Για την απόκτηση eID θα πρέπει να ακολουθηθούν τα πιο κάτω 10  βήματα:

  • Δημιούργησε τον λογαριασμό σου σε JCC Trust Portal.
  • Κατέβασε την εφαρμογή JCC Authenticator από το Google Play Store ή App Store.
  • Ενεργοποίησε τον έλεγχο 2 παραγόντων (two-factor authentication) με τη χρήση της εφαρμογής JCC Authenticator για την είσοδο στον JCC Trust Portal λογαριασμό.
  • Άρχισε τη διαδικασία αίτησης για eID στο JCC Trust Portal σύμφωνα με τα βήματα του οδηγού του Παρόχου πιο κάτω.
  • Αφού αποδεχτείς τους όρους χρήσης, ανέβασε φωτογραφίες της βιομετρικής σου ταυτότητας μπρος πίσω και συμπλήρωσε τα στοιχεία σου.
  • Άνοιξε την εφαρμογή JCC στο κινητό σου, επέλεξε «Συνδεθείτε για να εξουσιοδοτήσετε μία συναλλαγή» και καταχώρισε το όνομα χρήστη, όπως εμφανίζεται στο JCC Trust Portal.
  • Ολοκλήρωσε την αίτησή σου, πληκτρολογώντας στην εφαρμογή τους δύο 6-ψήφιους κωδικούς OTP που θα λάβεις με μήνυμα sms και με email, επιλέγοντας ακολούθως «Επιβεβαίωση» και καταχωρώντας τα βιομετρικά σου.
  • Εκτύπωσε την αίτησή σου και παρουσίασέ την εντός 30 ημερών στα ΚΕΠ (διευθέτηση ραντεβού ηλεκτρονικά). Θα πρέπει να έχεις μαζί σου την αίτηση και τη βιομετρική ταυτότητα για φυσική ταυτοποίηση και υπογραφή της αίτησης ενώπιον λειτουργού των ΚΕΠ.
  • Μετά την ολοκλήρωση της ταυτοποίησής σου, θα λάβεις email και sms για την τελική αποδοχή και έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας.
  • Τότε, θα πρέπει να εισέλθεις στο JCC Trust Portal και να προχωρήσεις με την έκδοση της ηλεκτρονικής σου ταυτότητας εντός  5 ημερών από τη μέρα παραλαβής της ειδοποίησης (email/sms). Κατά τη διαδικασία έκδοσης θα πρέπει ο χρήστης να καταχωρίσει τον κωδικό της ηλεκτρονική ταυτότητας του που επιθυμεί.

 

Πως μπορειτε να αποκτήσετε τον ψηφιακό Πολιτη

Απαραίτητη προϋπόθεση για χρήση της εφαρμογής είναι ο πολίτης να διαθέτει ταυτοποιημένο προφίλ CY Login, με ενεργοποιημένη τη λειτουργία «Ελέγχου δύο παραγόντων» (Two Factor Authentication). Η υπηρεσία CY Login αποτελεί τον κοινό μηχανισμό πρόσβασης σε κρατικά συστήματα και υπηρεσίες.

Όσοι πολίτες δεν διαθέτουν CY Login, μπορούν να ακολουθήσουν τα πιο κάτω βήματα μέσω της υπηρεσίας CY Login.

Η ενεργοποίηση του «Ελέγχου δύο παραγόντων» (Two Factor Authentication) μπορεί να γίνει και μέσω της εφαρμογής, αφού ολοκληρωθούν τα βήματα 1 και 2.

Βήμα 1: Δημιουργία / Ενεργοποίηση Προφίλ

  • Είσοδος στην Πύλη CyLogin και έναρξη διαδικασίας εγγραφής μέσω του συνδέσμου
  • Διαβάστε τα βήματα και ξεκινήστε τη διαδικασία δημιουργίας Προφίλ
  • Συμπληρώστε τις πληροφορίες για τη δημιουργία του Προφίλ
  • Ενεργοποιήστε το Προφίλ σας (εντός 15 λεπτών) μέσω email ενεργοποίησης

Βήμα 2: Ταυτοποίηση Προφίλ

Η ταυτοποίηση του προφίλ μπορεί να γίνει μέσω τριών επιλογών:

  • Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες eBanking των τραπεζών
  • Μέσω βιντεοκλήσης με λειτουργούς των ΚΕΠ κατόπιν διευθέτησης ραντεβού
  • Με επιτόπου επίσκεψη στα ΚΕΠ/ΚΕΠΟ, κατόπιν διευθέτησης ραντεβού

Βήμα 3: Ενεργοποίηση Ελέγχου δύο Παραγόντων (Two-Factor Authentication)

  • Σύνδεση χρήστη στο λογαριασμό του στο CY Login
  • Από την αρχική σελίδα, επιλέγετε το κουμπί «Ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων»
  • Ο χρήστης εισάγει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, και επιβεβαιώνει τον αριθμό εισάγοντας τον κωδικό μιας χρήσης (OTP) που λαμβάνει με μήνυμα SMS.
  • Επιλογή μεθόδου επαλήθευσης που θα χρησιμοποιείται:
  1. Μέσω εφαρμογής επαλήθευσης
  2. Μέσω μηνύματος SMS

 

 

 

0
Home