Έμεινε μισή η μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης - Δεν προχώρησαν οι τομές στα Επαρχιακά Δικαστήρια
Tην 1η Ιουλίου 2023 τέθηκε σε ισχύ η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Μια τεράστια τομή στο κοινωνικό γίγνεσθαι αφού θα άλλαζε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δεδομένα και θα οδηγούσε στον εκσυγχρονισμό των Δικαστηρίων.Σχεδόν 2 χρόνια μετά, στην πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης παραμένει κενό στη μεταρρύθμιση των πρωτόδικων Δικαστηρίων - Επαρχιακά Δικαστήρια. Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και των βουλευτών Άριστου Δαμιανού, Ανδρέα Πασιουρτίδη και Γιώργου Κουκουμά, σήμερα Τετάρτη 05 Μαρτίου 2025 η Επιτροπή Νομικών θα συζητήσει την πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης στην ανώτερη βαθμίδα της απονομής της δικαιοσύνης.
>>>>Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι 16 Εφέτες του Εφετείου που συστήνεται για 1η φορά<<<<
Σοβαρές καθυστερήσεις και πρακτικές δυσκολίες
Οι βουλευτές θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της ανώτερης βαθμίδας των Δικαστηρίων μετά τη μεταρρύθμιση. Κυρίως θα επικεντρωθούν στα προβλήματα που παρατηρούνται που σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ - εκ των εισηγητών του θέματος Άριστο Δαμιανού είναι οι σοβαρές καθυστερήσεις και οι πρακτικές δυσκολίες στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας διαδικασίας όπου ταλαιπωρείται ο κόσμος. Παράλληλα,σε πολλά Δικαστήρια κυρίως στη Λευκωσία παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις και ζητήματα στελέχωσης των Πρωτοκλητείων με ικανό αριθμό προσωπικού.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έχει τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, διαβρωμένοι τοίχοι, πατώματα που τρίζουν, αίθουσες των οποίων οι οροφές στάζουν, παράθυρα μπάζουν, μπογιές ξεφλουδίζουν και πέφτουν. Με βάση τον προγραμματισμό το έργο εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του 2025 και εάν αρχίσουν ποτέ τα έργα θα ολοκληρωθούν το 2030.
Οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν με τη μεταρρύθμιση και θα αναλυθούν σήμερα Τετάρτη στη Βουλή τα θετικά και αρνητικά είναι η σύσταση Εφετείου το οποία επιλαμβάνεται των εφέσεων κατά αποφάσεων όλων των δικαστηρίων στη Δημοκρατία, πλην του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα του Εφετείου να επιλαμβάνεται της εκδίκασης των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, του Δικαστηρίου Ελέγχου Ενοικιάσεων, του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου.
Οι βουλευτές θα ζητήσουν λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Ναυτοδικείου και πότε αναμένεται να αρχίσει η λειτουργία του.
Σύμφωνα με το άρθρο 18 (2) του νόμου που ψηφίστηκε τον Μάϊο του 2022 το Ναυτοδικείο θα συγκροτείται από δύο (2) δικαστές οι οποίοι θα διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Το Ναυτοδικείο θα εξετάζει ναυτικές διαφορές που λόγω ανυπαρξίας δικαστικών διαδικασιών παραμένουν ατιμώρητες. Αυτές οι διαφορές αφορούν:
- Παραβιάσεις ναυτιλιακών συμβολαίων.
- Αγωγές κατά ναυτιλιακών εταιριών.
- Υποθέσεις πλοίων που προκαλούν ρύπανση στην ατμόσφαιρα.
- Κλοπές που γίνονται σε πλοία.
- Ποινές σε ναυτικούς που μέχρι τώρα δεν επιβάλλονται
Όπως έγραψε η OffsiteNews η έλλειψη δικαστών αφήνει στις ελληνικές καλένδες τα σχέδια για τη σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου το οποίο ψηφίστηκε στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης.O νόμος για το Δικαστήριο που θα έφερνε καινοτομία στο εμπορικό δίκαιο δεν θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.
Γιώργος Μιχαηλίδης