Η ΕΕ δεν θα περιμένει για πάντα τις ΗΠΑ πριν απαντήσει στους δασμούς είπε ο Σέφτσοβιτς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προτεραιότητα την διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ «αλλά δεν θα περιμένουμε για πάντα να δούμε απτή πρόοδο», για αυτό και εργάζεται για την επιβολή αντιμέτρων, την ανάπτυξη εναλλακτικών και την αντιμετώπιση των έμμεσων επιπτώσεων, τόνισε ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση συνάντησης του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σε σύνθεση Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
Ερωτηθείς αν η ΕΕ θα εξέταζε το ενδεχόμενο καθυστέρησης της εφαρμογής των αντιμέτρων για τους δασμούς στο ατσάλι και τον χάλυβα (που αναμένεται να εγκριθούν την Τετάρτη 9/4 και να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 15/4) όπως έχει ζητήσει η Ιταλία, ο κ. Σέφτσοβιτς επεσήμανε πως «η χρονική στιγμή καθορίζεται από τις νομικές διαδικασίες», και επεσήμανε πως «για εμάς δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσουμε την εφαρμογή» των μέτρων που προωθούνται.
Μιλώντας εκ μέρους της Πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Μίχαλ Μπαρανόφσκι επεσήμανε απαντώντας στην ίδια ερώτηση πως εντός της αίθουσας τα κράτη μέλη έδειξαν πως προτείνουν μια υπεύθυνη στάση καθώς η απάντηση της ΕΕ θα έχει επιπτώσεις και για τους Ευρωπαίους, ωστόσο «κανένας δεν έσπρωξε για να κάνουμε βήμα πίσω και να μαλακώσουμε τη στάση μας», προτάσσοντας την ανάγκη για «καθαρή απάντηση» και την ύπαρξη σχεδίου Β αν δεν προκύψει αποτέλεσμα από την προσπάθεια για διαπραγμάτευση.
Ο Πολωνός Υπουργός μάλιστα χαρακτήρισε τους πρόσφατους δασμούς Τραμπ «ούτως καλούμενους ανταποδοτικούς δασμούς» καθώς «η μεθοδολογία την οποία χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ δεν ξεκαθαρίζουν πλήρως γιατί οι δασμοί τέθηκαν σε αυτά τα επίπεδα».
Ο κ. Σέφτσοβιτς επανέλαβε μεταξύ άλλων πως οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται «σε δύσκολο σημείο» με τους δασμούς να επηρεάζουν εξαγωγές της ΕΕ συνολικής αξίας 380 δις ευρώ.
Από την πρώτη ημέρα, σημείωσε «έχω εστιάσει στην έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, χτίζοντας δυναμική στην πορεία», εκφράζοντας την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των συνομιλητών του, του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και του εμπορικού εκπρόσωπου των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ.
Σύμφωνα με τον κ. Σέφτσοβιτς, και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται πως οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ «θα επωφελούνται από μια φρέσκια ματιά και ώθηση σε στρατηγικούς τομείς» λόγω των κοινών προκλήσεων, και επιβεβαίωσε πως όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ πρότεινε μηδενικούς δασμούς έναντι μηδενικών δασμών για τα αυτοκίνητα και όλα τα βιομηχανικά αγαθά.
Επεσήμανε όμως πως η συζήτηση με τις ΗΠΑ «θα χρειαστεί τόσο χρόνο όσο και προσπάθεια» και πως τώρα οι διαβουλεύσεις βρίσκονται «στα αρχικά στάδια» καθώς οι ΗΠΑ «βλέπουν τους δασμούς όχι ως κίνηση τακτικής αλλά ως διορθωτικό μέτρο».
Αν και η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, συνέχισε, «δεν θα περιμένουμε για πάντα να δούμε απτή πρόοδο».
Ειδικότερα, όσον αφορά τα αντίμετρα, μετά από μια εντατική διαδικασία διαβούλευσης με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη, «εργαστήκαμε για να καταθέσουμε μια λίστα ισχυρών αντιμέτρων, ισορροπώντας το βάρος μεταξύ των κρατών μελών», η οποία θα σταλεί στα κράτη μέλη αργότερα σήμερα ώστε να ψηφιστεί στις 9 Απριλίου και να αρχίσει να εφαρμόζεται σε δύο στάδια, στις 15 Απριλίου και στις 15 Μαΐου.
Σημείωσε ακόμα πως η ΕΕ έχει ισχυρό συμφέρον να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με παγκόσμιους εταίρους, όπως την Ινδία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και τις χώρες του Κόλπου, ενώ οι Βρυξέλλες παραμένουν έτοιμες να αξιοποιήσουν τα εργαλεία στη διάθεσή τους για αντιμετώπιση της εκτροπής του εμπορίου ως αποτέλεσμα των δασμών.
«Θα ξεκινήσουμε ενισχύοντας το σύστημα παρακολούθησης των εισαγωγών σε πραγματικό χρόνο» πρόσθεσε.
Ο Επίτροπος Εμπορίου τόνισε ακόμα ότι η ΕΕ αποτελεί το 13% του παγκόσμιου εμπορίου, και πως προτεραιότητα της είναι, μαζί με τον υπόλοιπο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, «να προστατεύσει το υπόλοιπο 87% και να διασφαλίσει πως το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου θα επικρατήσει για τους υπόλοιπους από εμάς».
Από την πλευρά του, ο Πολωνός Υφυπουργός τόνισε πως εντός της αίθουσας υπήρχε μεγάλη ενότητα, καθώς και πως οι δασμοί έχουν ήδη κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ. «Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν νικητές, και αυτό είναι κάτι στο οποίο όλα τα κράτη μέλη εστίασαν» ανέφερε.
Όπως είπε, «το σχέδιο Α είναι η συνεργασία και οι διαπραγματεύσεις κρατώντας στην πίσω τσέπη το σχέδιο Β, την πιθανή απάντηση» της ΕΕ.
Οι Υπουργοί Εμπορίου συζήτησαν επίσης τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, με τον κ. Σέφτσοβιτς να ενημερώνει το Συμβούλιο για την πρόσφατη επίσκεψη του στο Πεκίνο που είχε ως στόχο την εξισορρόπηση του εμπορίου και των επενδύσεων, την πρόσβαση στην αγορά της Κίνας για ευρωπαϊκά προϊόντα, τις επενδύσεις της Κίνας στην αλυσίδα προμήθειας των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, καθώς και τη συνεργασία στους τελωνειακούς ελέγχους δεδομένουν πως το 91% του διαδικτυακού εμπορίου που φτάνει στην ΕΕ έρχεται από την Κίνα.