Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ημερίδα ΥΠΑΝ για τις γυναίκες στην Ιστορία και τη διδασκαλία της

Offsite Team
- 06.05.2025

Ημερίδα ΥΠΑΝ για τις γυναίκες στην Ιστορία και τη διδασκαλία της

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-...

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024- 2026 και του Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) για την Ισότητα των Φύλων 2023- 2026, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου διοργάνωσε το Σάββατο, στους χώρους του Ινστιτούτου στη Λευκωσία, τη δεύτερη ημερίδα με θέμα: «Οι γυναίκες στην Ιστορία και τη Διδασκαλία της».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, «η ημερίδα, η οποία γίνεται πλέον θεσμός, αποσκοπούσε στο να συμβάλει στην προώθηση της ισότητας των φύλων, αλλά και να προσφέρει στους/στις εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να συζητήσουν και να αναστοχαστούν για τη θέση της γυναίκας στην Ιστορία και τη διδασκαλία της».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν, επίσης, συγκεκριμένες εισηγήσεις και πρακτικές για την ενσωμάτωση στοιχείων από την Ιστορία των γυναικών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Όπως αναφέρεται, τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στην ημερίδα καλωσόρισε, εκ μέρους της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Δρος Έλενας Χατζηκακού, η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου, Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου-Λοϊζίδου η οποία ανέγνωσε και τον χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Την ημερίδα χαιρέτισε, επίσης, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου.

Τις κεντρικές εισηγήσεις της Ημερίδας έκαναν η Δρ Αντιγόνη Ηρακλείδου, Ανώτερη Συνεργάτις Έρευνας στο Κέντρο Αριστείας CYENS, η Δρ Αναστασία Γιάγκου, Εκπαιδευτικός, Ερευνήτρια στο Αρχείο Ιστορίας Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, και ο Δρ Λούκας Περικλέους, Λειτουργός Αναλυτικών Προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτο.

Προστίθεται ότι η κ. Ηρακλείδου «συζήτησε την εξέλιξη και την πρόοδο που σημειώθηκε στη ζωή των γυναικών σε διάφορους τομείς όπως η εκπαίδευση, η οικονομία και το εμπόριο, οι τέχνες και ο πολιτισμός, αλλά και τις βασικότερες δυσκολίες και προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο».

Από την πλευρά της, η κ. Γιάγκου «ανέδειξε τη συμμετοχή των Κυπρίων γυναικών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία, αν και φαίνεται να σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σταδιακή χειραφέτησή τους, παραμένει έως τώρα σε μεγάλο βαθμό μια ανεξερεύνητη πτυχή της κυπριακής εμπειρίας κατά το 1939-1945».

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Περικλέους συζήτησε τις προκλήσεις και τις δυνατότητες ενσωμάτωσης της ιστορίας των γυναικών στη διδακτική πρακτική.

Ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στις κεντρικές εισηγήτριες/εισηγητή και το κοινό, την οποία συντόνισε Δρ Φλώρια Βαλανίδου, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και βιωματικά εργαστήρια που προσφέρθηκαν από τη συγγραφέα, ερευνήτρια και Λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Άννα Κουππάνου, την εκπαιδευτικό, Σύμβουλο Εικαστικών Τεχνών Δημοτικής Εκπαίδευσης και Λειτουργό Αναλυτικών Προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Τερέζα Μαρκίδου, και τον εκπαιδευτικό και συνιδρυτή του Μουσείου Υπολογιστών Κύπρου, Δρ Αλέξανδρο Κοφτερό.

Τα εργαστήρια εστίασαν σε διάφορες στρατηγικές, τεχνικές και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί, για να ενσωματώσουν πτυχές της Ιστορίας των γυναικών στις τάξεις τους. 

0
Home