Οικογενειακό Δίκαιο: Ριζικές αλλαγές - Τροποποιούν 5 Νόμους
Ολοκληρωτικά θέλουν να αλλάξουν το οικογενειακό δίκαιο στην Κύπρο. Οι νομοθεσίες που βρίσκονται σε ισχύ δεκαετίες χρήζουν τροποποίησης γι’αυτό η Επιτροπή Νομικών καλείται να αναθεωρήσει πέντε νομοσχέδια.
ΝΕΟΤΕΡΟ: >>> Οικογενειακό Δίκαιο - Ριζικές αλλαγές: Έμφαση στον Νόμο για τις σχέσεις γονέων - παιδιών <<<
Τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν σήμερα Τετάρτη 09 Απριλίου 2025 με σκοπό την τροποποίηση είναι:
Πρώτο: Ο περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να διασφαλίζονται πρωτίστως τα συμφέροντα του παιδιού. Παράλληλα, να αναγνωρίζεται το δικαίωμα του παιδιού να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα το ενδιαφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική ή άλλη διοικητική διαδικασία που προβλέπεται στον Περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμο.
Δεύτερο: Ο περί Διαθηκών και Διαδοχής (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του ορισμού του όρου «τέκνο ή γνήσιο τέκνο αποβιώσαντος» Στον ορισμό θα περιλαμβάνεται και παιδί αποβιώσαντος που γεννήθηκε με τη μέθοδο της μεταθανάτιας γονιμοποίησης.Αυτό θα επιτυγχάνεται μόνο εάν υπάρχει γραπτή συγκατάθεση του αποθανόντος προσώπου, η οποία είχε δοθεί πριν τον θάνατο του, καθώς και έγκριση από το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής.
Τρίτο: Ο περί Ρυθμίσεως των Περιουσιακών Σχέσεων των Συζύγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως των Περιουσιακών Σχέσεων των Συζύγων Νόμου ώστε να καθίσταται υποχρεωτική η ακριβής δήλωση της περιουσίας και των εισοδημάτων των εν διαστάσει συζύγων για καθορισμό του ύψους της διατροφής και την προστασία της οικογενειακής στέγης.
Tέταρτο: Ο περί Τέκνων (Συγγένεια και Νομική Υπόσταση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση του μαχητού τεκμηρίου μητρότητας και πατρότητας για τέκνο σύμφωνα με το οποίο έχει αποκτηθεί με μεταθανάτια γονιμοποίηση. Θα ρυθμίζονται ακόμα οι περιπτώσεις που τέκνο γεννήθηκε σύμφωνα με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή μετά από τεχνητή γονιμοποίηση με δότη.
Πέμπτο: Ο περί Τέκνων (Συγγένεια και Νομική Υπόσταση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2007
Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου έτσι ώστε:
(α) Ο σύζυγος μητέρας κάποιου παιδιού να μπορεί να προσβάλει το δικαίωμα της πατρότητας. Το σημείο θα καθοριστεί ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο πληροφορήθηκε τι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν και
(β) ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος αυτού να επεκταθεί από ένα χρόνο σε τρία χρόνια ώστε να συνάδει με το χρόνο παραγραφής δικαιωμάτων ή αξιώσεων παρόμοιας φύσης.
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ και τους βουλευτές Άριστο Δαμιανού και Γιώργο Λουκαίδη.
Σήμερα η Επιτροπή Νομικών θα συζητησει και την πρόταση νόμου που κατέθεσε το 2024 η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με τον Περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμο.
Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμου, ώστε να παρέχεται προστασία σε γονέα-θύμα οικογενειακής βίας, ο οποίος διαμένει σε καταφύγιο προστασίας μαζί με το παιδί του και υποχρεούται να παραδίδει το παιδί του στον άλλο γονέα που ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας του με αυτό.
Με βάση την αιτιολογική έκθεση η τροποποίηση της νομοθεσίας θα παρέχει τις εξής δυνατότητες:
Πρώτο: Θα παρέχεται η εξουσία στο Δικαστήριο κατόπιν μονομερούς αίτησης γονέα -θύματος σε περίπτωση που δεν υπάρχει εν ισχύ διάταγμα επικοινωνίας να αναστείλει προσωρινά το διάταγμα του άλλου γονέα για προσωπική επικοινωνία με το παιδί μέχρι την έκδοση διατάγματος ρύθμισης άσκησης του εν λόγω δικαιώματος.
Δεύτερο: Σε περίπτωση που υπάρχει εν ισχύ διάταγμα επικοινωνίας να αναστείλει προσωρινά το διάταγμα επικοινωνίας μέχρι την έκδοση τελικής απόφασης.
Οι βουλευτές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας θα ακούσουν τις απόψεις και θα τοποθετηθούν. Πάντως σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού τόνισε ότι στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου, αλλά αποτελεί ζήτημα η δυνατότητα των δομών του κράτους να εφαρμόσουν τις νομοθεσίες, και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που τέθηκαν ενώπιον μας σήμερα, που είναι πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τις ζωές των ανθρώπων, γονείς, ανήλικα τέκνα, περιουσίες, διαθήκες, και ούτω καθεξής, η βασική αδυναμία, το βασικό έλλειμμα είναι στην ύπαρξη αναγκαίου προσωπικού για να εφαρμόσει όλες αυτές τις νομοθεσίες»,
Γιώργος Μιχαηλίδης