Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κρίση και απολύσεις στον κατασκευαστικό τομέα στα κατεχόμενα

Offsite Team
- 03.10.2024

Κρίση και απολύσεις στον κατασκευαστικό τομέα στα κατεχόμενα

Οι συλλήψεις σφετεριστών χτύπησε τον κατασκευαστικό κλάδο, όπως αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ

Με τίτλο «Κρίση στον κατασκευαστικό τομέα: Εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν, επίκειται οικονομική κατάρρευση», η ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις γράφει ότι αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι λόγω των νέων «νόμων» στα κατεχόμενα και των συλλήψεων στις ελεύθερες περιοχές, πολλές κατασκευαστικές εταιρείες αποφάσισαν να σταματήσουν την εργοδοσία εκατοντάδων ατόμων. «Η κατάσταση αυτή προκάλεσε κατάρρευση στον κατασκευαστικό τομέα, έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της χώρας. Οι μαζικές απολύσεις των κατασκευαστικών εταιρειών επηρέασαν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους από χώρες του 3ου κόσμου. Η πλειοψηφία των εργατών είναι πολίτες αυτών των χωρών και η κατάσταση αυτή δημιούργησε μια βαθιά αβεβαιότητα τόσο στο μέτωπο των εργαζομένων όσο και στο μέτωπο των εργοδοτών».

Η ιστοσελίδα προσθέτει ότι οι εξελίξεις επηρέασαν αρνητικά όχι μόνο το εργατικό δυναμικό αλλά και τη ροή των εσόδων του ψευδοκράτους. Με αυτή την κατάρρευση στον κατασκευαστικό τομέα, η εργασία στα κτηματομεσιτικά γραφεία έχει σχεδόν σταματήσει, σημειώνεται.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει ο τομέας και οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στις κατασκευές αλλά θα επηρεάσουν και πολλούς άλλους τομείς, όπως αναφέρεται γράφοντας ότι οι «αρχές» αναμένεται να λάβουν επειγόντως μέτρα για την επίλυση της κρίσης».

Γκιουρτζαφέρ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ένωσης τ/κ εργολάβων οικοδομών (KTİMB), Τζαφέρ Γκιουρτζαφέρ ανέφερε στην ιστοσελίδα Μπουγκιούν Κίπρις υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά προβάλει «στρατηγικά ψέματα, όπως ξέπλυμα χρήματος και πώληση σε Ρώσους. Στόχος τους είναι να εξαλείψουν την επιτροπή ακίνητης περιουσίας, η οποία τους δένει τα χέρια στο περιουσιακό ζήτημα. Πρέπει να εξηγήσετε ότι αυτό το ψέμα δεν είναι αλήθεια. Δυστυχώς, οι γνώσεις της ΕΕ σε αυτό το θέμα είναι επιφανειακές».

Ανέφερε επίσης ότι η «επιτροπή» τους έχει δώσει μια ευκαιρία αλλά «δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να την κάνουμε να λειτουργήσει σωστά. Η επιτροπή έχει 3 επιλογές. Αποζημίωση, ανταλλαγή, επιστροφή. Έχουμε επικεντρωθεί μόνο στην αποζημίωση. Έχουμε περίπου 500.000 στρέμματα γης στο νότο. Τα εδάφη μας εκεί είναι πολύ πολύτιμα».

Ούτε την επιλογή της επιστροφής δεν εκμεταλλεύτηκαν, πρόσθεσε, γιατί δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα των προσφύγων που άφησαν τις περιουσίες τους στο «νότο» - όπως αναφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές - εφαρμόζοντας «μια σωστή πολιτική ισοδύναμης αξίας. Αν την είχαμε χρησιμοποιήσει σωστά, το κράτος θα είχε σήμερα στα χέρια του έναν τεράστιο πόρο. Είναι απαραίτητο να το ιεραρχήσουμε ως πρόβλημα προτεραιότητας».

Ο κ. Γκιουρτζαφέρ υποστήριξε ότι πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα της «επιτροπής» και να γίνουν ενέργειες ώστε να μπορούν να αποδείξουν στην επιτροπή εποπτείας της ΕΕ ότι γίνεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και η ένταση θα μειωθεί».

ΚΥΠΕ

0
Home