Η εποχή επιβάλλει προετοιμασία ψηφιακά ικανών πολιτών είπε η ΥΠΑΝ
Η εποχή της ψηφιακής πολιτότητας που διανύουμε, επιβάλλει επιτακτικά την προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε αυτό να προετοιμάζει κριτικά σκεπτόμενους και ψηφιακά ικανούς πολίτες, έτοιμους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, να αξιοποιούν τις ευκαιρίες και να διαμορφώνουν το μέλλον τους, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου σε χαιρετισμό στην Ημερίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου με θέμα «Εκπαίδευση για την Ψηφιακή Πολιτότητα σε έναν Κόσμο Τεχνητής Νοημοσύνης».
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου οι εργασίες της Ημερίδας διοργανώθηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.
Η Υπουργός Παιδείας διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις που θα αναπτυχθούν, στην ημερίδα η παρουσίαση καλών πρακτικών από τα προγράμματα και τις δράσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθώς και τα εργαστήρια, θα συμβάλουν στην ενίσχυση των προσπαθειών για την ψηφιακή μετάβαση του εκπαιδευτικού συστήματος, προς όφελος των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση των μαθητών και μαθητριών μας.
Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε στη συνέχεια ότι προτεραιότητα του Υπουργείου της είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ολιστική εφαρμογή οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών επιδόσεων.
Συγκεκριμένα, συνέχισε "οι σχεδιασμοί που προωθούμε προς την κατεύθυνση αυτή, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών οργανισμών, επικεντρώνονται στην καλλιέργεια της ψηφιακής πολιτότητας στα σχολεία μας, στο πλαίσιο μιας συμπεριληπτικής παιδείας, χωρίς περιορισμούς πρόσβασης στη μάθηση".
Σημείωσε περαιτέρω ότι "κύριος στόχος είναι η χρήση των τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης, της τεχνητής νοημοσύνης, να γίνεται με γνώμονα την παιδαγωγική προσθετική τους αξία και τη δημιουργική, υπεύθυνη εφαρμογή τους προς όφελος της κοινωνίας".
"Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε εναρμονίζονται με την Εκπαιδευτική Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης 2024-2030, το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Εκπαίδευση 2021-2027, ενώ μέσα από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης για την Παιδεία, βρίσκονται σε εξέλιξη μεταρρυθμιστικές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας", είπε στη συνέχεια.
Περαιτέρω η κ. Μιχαηλίδου είπε πως οι "εν λόγω δράσεις, οι οποίες συντονίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στοχεύουν στην ανάπτυξη ψηφιακά ικανών πολιτών μέσω της ενδυνάμωσης των ψηφιακών ικανοτήτων εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών, την αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής και του εξοπλισμού των σχολείων μας, τη λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων υπηρεσιών υποστήριξης της διαχείρισης των σχολικών μονάδων και των υπηρεσιών υποστήριξης της διοίκησης του Υπουργείου".
Πρόσθεσε πως "είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σχεδιάζεται η δημιουργία υποστηρικτικού υλικού και η σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη βάση των αναλυτικών προγραμμάτων, όπου οι Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας θα συνεργούν με δείκτες Ψηφιακής Ικανότητας. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του Οδικού χάρτη για την Τεχνητή Νοημοσύνη που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κοινοποιηθεί με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς".
Σημείωσε, επίσης, ότι "στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εκπαίδευσης στην Ψηφιακή Πολιτότητα, κατά τη φετινή χρονιά αποδίδουμε περαιτέρω έμφαση στην καλλιέργεια του ψηφιακού γραμματισμού και του γραμματισμού για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς επίσης, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της ψηφιακής ευημερίας, της ενσυναίσθησης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο".
Συμπλήρωσε ότι παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την ισότιμη πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες και τους ψηφιακούς πόρους και τον καθορισμό ηθικών αρχών και κατευθυντήριων οδηγιών για τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση.