Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου: «Παραπληροφορεί» η ΟΕΛΜΕΚ για τα GCE

Παναγιώτης Ευριπίδου
- 28.08.2024

Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου: «Παραπληροφορεί» η ΟΕΛΜΕΚ για τα GCE

Τι δηλώνει ο Τ. Χριστοφίδης στην OffsiteNews – Μόλις δύο φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με GCE πέρυσι

Για το γεγονός ότι η ΟΕΛΜΕΚ «παραπληροφορεί» κάνει λόγο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, αναφορικά με το θέμα εισδοχής φοιτητών στα δημόσια Πανεπιστήμια που πέτυχαν στις διεθνείς εξετάσεις (GCE, Baccalaureate κ.λπ.). Παράλληλα, σημειώνει ότι ο αριθμός των φοιτητών που γίνονται δεκτοί είναι ελάχιστος με μέσο όρο από το 2019 και την εφαρμογή των κριτηρίων να είναι 4-5 φοιτητές κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κληθείς να σχολιάσει στην OffsiteNews την ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ, εξήγησε ότι όταν γίνεται η τελευταία κατανομή του Πανεπιστημίου, μένουν κενές θέσεις η οποίες εάν δεν καλυφθούν τότε χάνονται. 

>>> ΟΕΛΜΕΚ: «Παράνομες» οι ενέργειες Πανεπιστημίου Κύπρου για εισαγωγή φοιτητών μέσω GCE <<<

«Εμείς μετά την τελευταία κατανομή που γίνεται τον Σεπτέμβριο, όσες κενές θέσεις υπάρχουν, τις διαθέτουμε μετά από αίτηση σε άτομα που έχουν πετύχει στις διεθνείς εξετάσεις. Είναι άτομα τα οποία δεν παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις και θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνήθως είναι άτομα που έχουν θέση στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας και τις Ευρώπης. Κάποιοι από αυτούς για προσωπικούς, οικονομικούς και οικογενειακούς λόγους δεν πηγαίνουν τελικά», ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης

1

Είκοσι αιτήσεις κατά μέσο όρο κάθε χρόνο

Αναφορικά με τον αριθμό των αιτήσεων και των φοιτητών που γίνονται δεκτοί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι ως Πανεπιστήμιο, από το 2019, παίρνουν γύρω στις 20 αιτήσεις κάθε χρόνο, ενώ από αυτές γίνονται δεκτές οι 4-5 αιτήσεις κατά μέσο όρο. 

Σημείωσε ότι για να γίνει μία αίτηση δεκτή πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια τα οποία έχει το κάθε Τμήμα του Πανεπιστημίου και επίσης να υπάρχει κενή θέση στα τμήματα τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον. 

«Άρα, δεν είναι παράξενο από τις 20 αιτήσεις να κάνουμε δεκτές τις 4-5. Τα κριτήρια με τα GCE και τις διεθνείς εξετάσεις είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Κριτήρια που απαιτούν και τα Βρετανικά Πανεπιστήμια. Αν από τις 20 αιτήσεις οι 15 είναι για ιατρική σημαίνει ότι δεν θα πάρουν όλοι θέση. Μιλάμε για τις κενές θέσεις που μένουν αδιάθετες», εξήγησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

>>> Διαβάστε επίσης - Επί τάπητος και το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας <<<

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, πέρυσι ο αριθμός των αιτήσεων ήταν δεκαέξι (16), ενώ το Πανεπιστήμιο πήρε μόλις δύο (2) άτομα. 

«Παραπληροφορεί η ΟΕΛΜΕΚ»

Αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΛΜΕΚ, στην οποία κάνει λόγο για γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα το 2016 αλλά και το γεγονός ότι η πρακτική αυτή αντιβαίνει «στον περί διεξαγωγής των Παγκυπρίων Εξετάσεων Νόμο όσο και στους Κανονισμούς για εισδοχή στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι «δεν αντιλαμβάνομαι τι ενοχλεί την ΟΕΛΜΕΚ εάν οι κενές θέσεις δοθούν σε παιδιά που έχουν διεθνή προσόντα και είναι Κύπριοι».

Ο Περί διεξαγωγής Παγκυπρίων Εξετάσεων Νόμος και η γνωμάτευση ΓΕ

Σε σχέση με το τι προνοεί ο «περί Παγκυπρίων Εξετάσεων Νόμος», ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι όσα γίνονται αναφέρονται σε κανονισμούς για φοιτητικά θέματα και θέματα σπουδών που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή.

>>> Διαβάστε επίσης - Παν. Κύπρου & ΤΕΠΑΚ: Μετά από 6 χρόνια, πάνε Βουλή για έγκριση τα ξενόγλωσσα προγράμματα <<<

Αναφορικά με το τι προνοεί η εν λόγω διαδικασία, αναφέρθηκε στον Νόμο για τη διεξαγωγή των Παγκυπρίων Εξετάσεων σημειώνοντας ότι το Άρθρο 9 παρ. 2 αναφέρει πως: «Η διάθεση θέσεων σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών οι οποίες μετά την κατανομή και προσφορά θέσεων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του περί διεξαγωγής των Παγκυπρίων Εξετάσεων Νόμου 

•    Είτε έμειναν κενές μετά την τελευταία κατανομή 

•    Είτε έμειναν κενές επειδή οι κάτοχοι τους δεν μπορούν να φοιτήσουν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος

•    Είτε έμειναν κενές διότι τα άτομα στα οποία οι θέσεις προσφέρθηκαν δεν τις αποδέχτηκαν

Διενεργείται με βάση εσωτερικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου οι οποίες καθορίζονται με κανόνες». 

Ως εκ τούτου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου τονίζει ότι «ο Νόμος τους δικαιώνει πλήρως». «Για αυτό και η ΟΕΛΜΕΚ παραπληροφορεί και αναφέρεται σε γνωμάτευση του 2016, ενώ εμείς προσφέρουμε θέσεις το 2019 σε αυτή τη διαδικασία και η γνωμάτευση του 2016 δεν ισχύει». 

>>> Διαβάστε επίσης - Παν. Κύπρου: Αναβαθμίζεται το πάρκο και το οδικό δίκτυο Πανεπιστημιούπολης <<<

«Η ΟΕΛΜΕΚ το 2019 ανάγκασε το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση και ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Ο Γενικός Εισαγγελέας με γνωμάτευσή του στις 6 Σεπτεμβρίου του 2019 δικαιώνει πλήρως το Πανεπιστήμιο», πρόσθεσε. 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, επικαλέστηκε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα το 2019, όπου στην καταληκτική παράγραφο αναφέρεται ότι: 

«Με βάση το περιεχόμενο των πιο πάνω κανονιστικών διατάξεων οι οποίες όπως έχουν αναφερθεί ανωτέρω, προκύπτει ότι δεν συγκρούονται με τις διατάξεις του περί διεξαγωγής Παγκυπρίων Εξετάσεων Νόμου, έχω την άποψη ότι εφόσον έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που ορίζονται στις εν λόγω κανονιστικές διατάξεις, τα δύο Πανεπιστήμια (ΤΕΠΑΚ – Πανεπιστήμιο Κύπρου) έχουν δράσει νομότυπα και εντός των προβλεπόμενων εξουσιών τους». 

Παναγιώτης Ευριπίδου

0
Home