Αυτόματη εγγραφή και ψήφος από τα 17 - Θα μπουν στην δεξαμενή ψηφοφόρων άλλες 92,000
-
Ούτε οι μισοί 18χρονοι δεν γράφτηκαν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου
Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στους εκλογικούς νόμους το επόμενο διάστημα με την Βουλή να συζητά σειρά προτάσεων Νόμου και Νομοσχεδίων που αφορούν εκλογικά ζητήματα. Μάλιστα μόλις χθές (22/1) το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε δέσμη 13 τροποποιητικών νομοσχεδίων, τα οποία αποσκοπούν μεταξύ άλλων σε ρύθμιση της αυτόματης εγγραφή των πολιτών στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, αλλά και την μείωση του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17 έτη.
Σημειώνεται ότι εάν τα νομοσχέδια αυτά πάρουν την έγκριση της Βουλής αλλάζει άρδην ο εκλογικός κατάλογο καθώς αναμένεται σε αυτό να προστεθούν αυτόματα πέραν των 92 χιλιάδων ψηφοφόροι. Τα τροποποιητικά νομοσχέδια μετά την έγκριση τους από το Υπουργικό Συμβούλιο θα σταλούν στην Βουλή και στην αρμόδια επιτροπή Εσωτερικών για συζήτηση με στόχο να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από τον Μάιο του 2025 για να μπορέσει να ξεκινήσει η εφαρμογή τους από τις Βουλευτικές του 2026.
Σημειώνεται ότι η αρμόδια Επιτροπή Εσωτερικών έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε συζήτηση από τις 6 Φεβρουαρίου σειρά Νομοσχεδίων και Προτάσεων Νόμου που αφορούν εκλογικά ζητήματα καθώς πέραν των τριάντα προτάσεων νόμου και νομοσχεδίων θα βρεθούν ενώπιον των Βουλευτών. Στόχος μάλιστα της αρμόδιας επιτροπής Εσωτερικών είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση των νομοθετημάτων μέχρι τον ερχόμενο Μάιο στην βάση και της πρακτικής της Βουλής να μην συζητά εκλογικούς νόμους ένα χρόνο πριν από τις εκλογές.
Μέχρι 92.000 νέοι ψηφοφόροι στις Βουλευτικές του 2026
Σημειώνεται ότι εάν περάσουν από την Βουλή και τα δύο Νομοσχέδια όπως αναφέραμε και πιο πάνω θα διευρυνθεί η δεξαμενή ψηφοφόρων κατά 92 χιλιάδες ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα περίπου 85.000 πρόσωπα, άνω των 18 ετών, δεν είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους και πληρούν τα κριτήρια για την αυτόματη εγγραφή, σε περίπτωση αλλαγής της νομοθεσίας σύμφωνα με στοιχεία του Αρχείου Πληθυσμού.
Παράλληλα περίπου 7000 πρόσωπα θα συμπληρώσουν το 17ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και τις Βουλευτικές του 2026.
Από το 1996 ο ψήφος από τα 18
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε ξανά η Offsite News δεν είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει μείωση του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα του εκλέγειν καθώς από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και το 1996 το δικαίωμα του εκλέγειν το είχαν όσοι συμπλήρωσαν το 21ο έτος της ηλικίας του.
Ακολούθως μετά από Τροποποίηση του Συντάγματος το δικαίωμα του εκλέγειν επιτράπηκε από τα 18 έτη ενώ ο στόχος που υπάρχει τώρα είναι το δικαίωμα του εκλέγειν αρχής γενομένης από τις Βουλευτικές του 2026 να το αποκτήσουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους.
Σημειώνεται ότι για να επιτραπεί η ψήφος από τα 17 έτη θα πρέπει η Βουλή να προχωρήσει με την Δέκατη Ένατη Τροποποίηση του Συντάγματος για την οποία απαιτείται να συναινέσουν τα 2/3 της Βουλής και συγκεκριμένα 38 Βουλευτές.
Ούτε οι μισοί 18χρονοι δεν γράφτηκαν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου
Σύμφωνα πάντως με επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε η Offsite News από το Υπουργείο Εσωτερικών στις εκλογές της 9ης Ιουνίου για τις Ευρωεκλογές και Δημοτικές Εκλογές είχαν δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο 8705 πρόσωπα που είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους εκ των οποίων μόλις οι 3957 εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.
Πως θα γίνεται η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους
Σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται, oι εκλογείς θα εγγράφονται στον εκλογικό κατάλογο με βάση την καταχωρημένη διεύθυνσή τους στο σύστημα Αρχείου Πληθυσμού. Ο οικείος Έπαρχος θα ενημερώνει άμεσα γραπτώς κάθε εκλογέα που εγγράφεται στον εκλογικό κατάλογο, αναφέροντας τη διεύθυνση κατοικίας, βάσει της οποίας έχει εγγραφεί.
Κάθε εκλογέας εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο θα υποχρεούται όπως, σε περίπτωση που η διεύθυνση βάσει της οποίας έχει γίνει η εγγραφή του στον εκλογικό κατάλογο είναι διαφορετική από τη διεύθυνση της κατοικίας του ή σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσης της κατοικίας του, υποβάλει, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της αλλαγής, αίτηση στον οικείο Έπαρχο, για διόρθωση του εκλογικού καταλόγου.
Το κριτήριο της εξάμηνης παραμονής στη Δημοκρατία, που ισχύει αυτή τη στιγμή, παύει να υφίσταται, καθώς ο έλεγχος κατά πόσο πληρείται ή όχι, προϋποθέτει την υποβολή αποδεικτικών στοιχείων από την πλευρά του πολίτη, γεγονός που αντιστρατεύεται την αυτόματη εγγραφή. Αντί αυτού, υιοθετούνται ως κριτήρια η καταχωρημένη στο σύστημα Αρχείου Πληθυσμού διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές και δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας σε ισχύ.
Η αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο αφορά μόνο τους Κύπριους πολίτες για τον μόνιμο εκλογικό κατάλογο και δεν επεκτείνεται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των Ευρωπαίων Πολιτών για τις Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον ειδικό εκλογικό κατάλογο των Ευρωπαίων Πολιτών για τις Εκλογές Ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα η αυτόματη εγγραφή στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο αφορά:
(i) πολίτες της Δημοκρατίας,
(ii) οι οποίοι συμπληρώνουν το 17o έτος της ηλικίας τους,
(iii) διαμένουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει το σύστημα Αρχείου Πληθυσμού, στις περιοχές που η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, και
(iv) κατέχουν δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας το οποίο εκδόθηκε από το σύστημα Αρχείου Πληθυσμού και βρίσκεται σε ισχύ
Αλλάζουν οι έδρες ανα Επαρχία;
Σημειώνεται πάντως ότι η ψήφος από τα 17 αλλά και η αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο θα κρίνει και το κατά πόσο θα αλλάξει ο αριθμός εδρών Βουλευτών ανα Επαρχία καθώς αυτό ενδέχεται να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό των αριθμό εκλογέων ανα επαρχία.
Όπως έγραψε άλλωστε πρώτη η Offsite News από την περασμένη Κυριακή μετά από πληροφόρηση από αρμόδιες πηγές όπως είναι σήμερα διαμορφωμένος Εκλογικός Κατάλογος εάν είχαμε σήμερα Βουλευτικές Εκλογές θα είχαμε αλλαγές καθώς θα έχανε μια έδρα η Επαρχία Λευκωσίας και θα παρέμενε με 19 έδρες καθώς η μια έδρα θα κατέληγε στην επαρχία Πάφου με αποτέλεσμα να αυξάνονταν οι έδρες της από 4 σε 5.
Στέλιος Στυλιανού