Έρχεται μήνυμα για τα κόμματα στις Δημοτικές Εκλογές
Η στάση των ψηφοφόρων ενόψει της διπλής αναμέτρησης της 9ης Ιουλίου για τις Δημοτικές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές και το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι δεν θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του κόμματος που στηρίζει, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Διευθυντή Ειδήσεων της DigitalTree, Παναγιώτη Τσαγγάρη, και του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου, στο πλαίσιο της εκπομπής Snipers.
>>> ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ & ΘΕΜΑΤΑ) <<<
Ειδικότερα, σχολιάζοντας το εύρημα της πρόσφατης δημοσκόπησης που παρουσίασε η OffsiteNews αναφορικά με το κατά πόσον οι αποφάσεις των κομμάτων που στηρίζουν θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των πολιτών για τις Δημοτικές Εκλογές, όπου το 50% απάντησε «καθόλου», ο Π. Τσαγγάρης εκτίμησε ότι «με αυτό το στοιχείο χαλούν όλα τα σενάρια. Δηλαδή, εάν ισχύει αυτό, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για παράδειγμα να δούμε Προύντζο στη Λευκωσία, να δούμε Ασσιώτη αντί Γιωρκάτζη Περιφερειάρχη στη Λευκωσία και Παπαχαραλάμπους ή άλλον στον Στρόβολο».
Από πλευράς του ο Α. Παράσχος ανέφερε ότι «για τον Στρόβολο, εγώ θεωρώ ότι το μεγαλύτερο φαβορί είναι ο Παπαχαραλάμπους», με τον Π. Τσαγγάρη να εκφράζει την άποψη πως «όπως ήρθαν τα πράγματα, έτσι φαίνεται».
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο, «τα κόμματα δεν παίρνουν τα μαθήματα, διότι εκείνο που κάνουν είναι να κάθονται, να συζητούν, να μετρούν τα κουκιά τους, να προσπαθούν να διασφαλίσουν τα κουκιά που έχουν και δεν τους ενδιαφέρει τι θέλει ο κόσμος για τον Δήμο τους. Τους ενδιαφέρει τι θέλουν οι ίδιοι για τον Δήμο εκείνο. Στην προκειμένη περίπτωση, νομίζω ότι ήρθε η ώρα για το σκληρό μάθημα των ψηφοφόρων στα κόμματα. Εάν κι εφόσον αυτό το εύρημα αποδειχθεί αληθές, νομίζω ότι θα είναι το πρώτο μάθημα, ο πρώτος πάτσος στα κόμματα», τόνισε με τον Διευθυντή Σύνταξης της DigitalTree να υποδεικνύει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε και «τον μεγάλο πάτσο που έφαγαν τα κόμματα στις Προεδρικές όπου ένας Νίκος Χριστοδουλίδης αυτόνομος, ανεξάρτητος μόνος του, νίκησε. Είδαμε πρωτοφανή πράγματα».
Ευρωεκλογές
Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές, όπου η προσωπικότητα κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στα σημαντικότερα κριτήρια των ψηφοφόρων, ο Α. Παράσχος υπέδειξε ότι «το ζήτημα της προσωπικότητας είναι σημαντικό γιατί οι εκλογές αυτές είναι πολύ πιο χαλαρές απ’ ό,τι οι κομματικές και οι Προεδρικές. Ο άλλος θα πάει κι ενώ μπορεί να είναι ΑΚΕΛ, θα ψηφίσει ΒΟΛΤ γιατί είναι για παράδειγμα ο Μακάριος Δρουσιώτης. Δεν μπορεί να το μετρήσει το ΑΚΕΛ αυτό το πράγμα τόσο συγκεκριμένα. Δεν μπορεί να βγει και να πει ότι εμείς θα πάρουμε 29%», επεσήμανε.
Αναφορικά με το ΑΚΕΛ ο Π. Τσαγγάρης σημείωσε πως «πλέον για το ΑΚΕΛ υπάρχει σοβαρό αριστερό αντίβαρο με το ΒΟΛΤ, διότι είναι πλέον μία αριστερή δεξαμενή, η οποία θα αντλεί ψήφους από την ευρύτερη αριστερά. Όπως και ο Συναγερμός έχει το ΕΛΑΜ εδώ και μία δεκαετία, και το ΑΚΕΛ αποκτά μία σοβαρή αριστερή κατάσταση πραγμάτων, η οποία θα του κλέβει ψήφους. Δηλαδή, ακόμη και 2-3% να πάρει το ΒΟΛΤ, το 50% από αυτό το ποσοστό ή και περισσότερο, θα ήταν ποσοστό, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες, θα έπαιρνε το ΑΚΕΛ. Εάν συνεχίσει αυτή η εικόνα, η αποτύπωση που βλέπουμε στη δημοσκόπηση με το 20% και 19%, άρα θα είναι στήθος με στήθος, το 1% ή το 1,5% μετράει, γιατί είναι και αυτό που θα σου δώσει και την πρωτιά», εξήγησε.
Προσθέτοντας στα πιο πάνω, ο Α. Παράσχος τόνισε ότι το 1% με 1,5% «όχι μόνο μετράει, αλλά κάνει και την διαφορά. Δηλαδή, εάν μαζέψει 3% το ΒΟΛΤ, το ΑΚΕΛ θα πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ καλά τι θα κάνει. Από την άλλη μεριά, βέβαια, για όσους παρακολουθούμε το πολιτικό τοπίο, είναι καλό να βλέπεις νέα σχήματα. Το ΑΚΕΛ είναι 100 χρόνων και αυτή η εξέλιξη καθυστέρησε πάρα πολύ για να έχουμε ένα νέο αριστερό κόμμα. Μετά την πτώση των σοσιαλιστικών χωρών, τα κομμουνιστικά κόμματα χάθηκαν, ενώ το ΑΚΕΛ διατηρεί ποσοστά γύρω στο 30% από τότε. Συνεπώς, σήμερα που ο κόσμος αλλάζει, είναι φυσιολογικό να βλέπεις ένα νέο αριστερό μαγαζί να ανοίγει», πρόσθεσε.
Κατανομή εδρών
Σχολιάζοντας γενικότερα τη τάση που διαμορφώνεται, ο Π. Τσαγγάρης εκτίμησε ότι «το μόνο που μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα, σύμφωνα με τις μετρήσεις, είναι ότι η ΕΔΕΚ χάθηκε από την τετράδα. Δεν εμφανίζεται στην τετράδα πλέον κι αυτό είναι ξεκάθαρο», με τον Α. Παράσχο να εκτιμά πως «μετά τις Ευρωεκλογές θα χαθεί περισσότερο. Εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα βγάλει Ευρωβουλευτή η ΕΔΕΚ».
Απαντώντας ο Διευθυντής Σύνταξης της DigitalTree τόνισε ότι «για να βγάλει κάποιος Ευρωβουλευτή, θέλει μίνιμουμ 6%, χωρίς να σημαίνει ότι πάλι θα πάρει, γιατί είναι έξι έδρες και συνεπώς απαιτείται ποσοστό 16,66% για κάθε έδρα. Δηλαδή, όποιος πάρει 16,66% λαμβάνει έδρα και εάν το ΑΚΕΛ πάρει 26,66% παίρνει μία έδρα κι έχει υπόλοιπο 10%. Συνεπώς, θα πρέπει να συνυπολογιστούν όλα. Είναι με τα υπόλοιπα που παίζουν», συμπλήρωσε με τον Α. Παράσχο να υπογραμμίζει ότι «θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η διαστρωμάτωση μετά τις Ευρωεκλογές». «Παίζει ρόλο πόσο ψηλά θα πάνε οι δύο μεγάλοι. Εάν για παράδειγμα περιοριστούν στο 25%, το υπόλοιπο για να πάρει κάποιο κόμμα έδρα είναι 9%», επεσήμανε ο Π. Τσαγγάρης.
Και οι δύο δημοσιογράφοι, πάντως, εκτίμησαν ότι στις Ευρωεκλογές θα πάρει μία έδρα το ΔΗΚΟ, μία το ΕΛΑΜ, ενώ τις άλλες δύο έδρες εάν κάποιος δεν πετύχει μεγαλύτερο υπόλοιπο ως ποσοστό από τα δύο μεγάλα κόμματα, θα τις πάρουν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. «Συνεπώς, για να έχει πιθανότητες ένα κόμμα με 6% να πάρει έδρα, θα πρέπει το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ να λάβουν ποσοστά κάτω από το 23%», εξήγησε ο Π. Τσαγγάρης, με τον Α. Παράσχο να σχολιάζει πως «με τις Ευρωεκλογές έχουμε το στοίχημα των πολιτικών ηγεσιών τώρα που θα πρέπει να σπεύσουν να μαζέψουν κόσμο. Και του ΑΚΕΛ το ψηφοδέλτιο του είναι συμπαθές με τις τρεις υποψήφιες, και του ΒΟΛΤ με τρεις υποψήφιες, ενώ ο ΔΗΣΥ έχει δύο υποψήφιες».
Σε σχέση με το ΔΗΚΟ, ο Π. Τσαγγάρης υπέδειξε ότι «ακόμη να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο και είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Νικόλα Παπαδόπουλου. Γράφονται ήδη τρία ονόματα μαζί με τον Μαυρίδη και την Κατερίνα Χριστοφίδου: το όνομα του κ. Κέντα, της κ. Θεοχάρους και του Βουλευτή Χρύση Παντελίδη», με τον Α. Παράσχο να υποδεικνύει πως «ζήτημα εδώ είναι ότι όλοι θα πρέπει να παλέψουν πρώτα με τον Μαυρίδη και μετά με τα υπόλοιπα. Τώρα, ποιος θα βγει από πάνω, αυτό μένει να φανεί. Το άλλο για το οποίο έχω να κάνω μία παρατήρηση, αφορά την κ. Θεοχάρους, η οποία έκανε τρεις θητείες στην Ευρωβουλή. Δεν μπορώ να καταλάβω τώρα τι ψάχνει τέταρτη θητεία από το ΔΗΚΟ», υπογράμμισε.
«Δεν ψάχνει. Ξέρει ότι είναι δύσκολο. Θεωρώ ότι το κάνει για να βοηθήσει ένα κόμμα και τον Νικόλα, αφού βρίσκονται στην ίδια, περίπου, γραμμή στα εθνικά ζητήματα. Δεν το θεωρώ κακό αυτό», ανταπάντησε ο Π. Τσαγγάρης με τον Α. Παράσχο να επανέρχεται και να αναφέρει: «Εγώ το θεωρώ γιατί πρέπει ο καθένας να προστατεύει και την υστεροφημία του. Είσαι γιατρός, έχεις διατελέσει Βουλευτής, έχει διατελέσει Ευρωβουλευτής, αρχηγός κόμματος. Η επιστροφή στην Εδεμ δεν ανοίγει καμία πόρτα παραδείσου». Παρεμβαίνοντας, πάντως, ο Π. Τσαγγάρης, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι δεδομένο τι θα γίνει». «Εμείς σχολιάσαμε τις πληροφορίες που ακούγονται», κατέληξε.
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση για τις Ευρωεκλογές στο πιο κάτω βίντεο μετά το 36ο λεπτό: