Η ανάγνωση Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Κατσουρίδη για την Τριμερή στην OffsiteNews
Την δική τους ανάγνωση για το αποτέλεσμα της Τριμερούς συνάντησης στην Νέα Υόρκη κάνουν με δηλώσεις τους στην Offsite News, ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πολιτικός Αναλυτής Νίκος Κατσουρίδης.
Συγκεκριμένα ο Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας στην Offsite News χαρακτήρισε ως θετικό από την Τριμερή συνάντηση ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες κράτησε ζωντανή την διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.
>>> Όλες οι εξελίξεις για την Τριμερή και η επόμενη μέρα <<<
Την ίδια ώρα ωστόσο στάθηκε στην διαφορετική ερμηνεία που δίνουν ήδη μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς οι δύο πλευρές ως προς την πολυμερή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ να κάνει αναφορές για συμμετοχή των δύο μητέρων πατρίδων και των δύο Κοινοτήτων και την δική μας πλευρά να το ερμηνεύει οι δύο ηγέτες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Μάλιστα όπως σημείωσε αυτή η διαφορετική ερμηνεία δεν αποκλείεται να δημιουργήσει και ζητήματα ως προς την επόμενη συνάντηση.
Επίσης ο κύριος Νεοφύτου σημείωσε ότι κρατά μικρό καλάθι ως προς την ενθάρρυνση από πλευράς Αντόνιο Γκουτέρες για διάνοιξη οδοφραγμάτων καθώς όπως είπε οι Τούρκοι δεν θέλουν να συνδυάσουν το να δώσουν ως αντάλλαγμα για το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς την διάνοιξη οδοφράγματος είτε στο Πυρόϊ είτε στα Κόκκινα επισημαίνοντας ότι δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος.
Παράλληλα χαρακτήρισε σωστό να διευρυνθεί εάν θα γίνει μια νέα άτυπη συνάντηση για τον λόγο ότι θα πρέπει να γίνουν διασταυρούμενες συζητήσεις σε δύο κορυφαία κεφάλαια και συγκεκριμένα στην Διακυβέρνηση που ενδιαφέρει περισσότερο τους Τουρκοκύπριους και την Ασφάλεια που ενδιαφέρει την δική μας πλευρά το οποίο για να συζητηθεί πρέπει να γίνει στην παρουσία των Εγγυητριών Δυνάμεων.
Όπως σημείωσε οι Εγγυήτριες Δυνάμεις θα μπουν στην εξίσωση για την διεθνή πτυχή του Κυπριακού και το θέμα της κατάργησης της συνθήκης εγγυήσεων αλλά και την συζήτηση της συνθήκης συμμαχίας επισημαίνοντας ωστόσο ότι μπορεί να εγερθεί ως θέμα εάν θα φύγουν ή όχι τα τουρκικά στρατεύματα ότι δεν εμπίπτει ούτε στην συνθήκη συμμαχίας ούτε στην συνθήκη εγγυήσεων.
Η ανάγνωση Κατσουρίδη
Tην δική του ανάγνωση 5 σημείων έδωσε μιλώντας επίσης στην Offsite News ο Πολιτικός Αναλυτής, Νίκος Κατσουρίδης όσον αφορά το αποτέλεσμα της Τριμερής συνάντησης της Νέας Υόρκης.
Συγκεκριμένα τα 5 σημεία αφορούν:
- Πρώτο, δημιουργία κινητικότητας από πλευράς ΕΕ
- Δεύτερο, δημιουργία κινητικότητας από πλευράς ΟΗΕ
- Τρίτο, αναγνώριση της προσπάθειας του Προέδρου της Δημοκρατίας
- Τέταρτο, η αποδοχή από πλευράς Ερσίν Τατάρ για να παρακαθίσει σε συνάντηση παρά τις αντίθετες δηλώσεις από τον ίδιο και την Άγκυρα
- Πέμπτο, οι δύο κατευθύνσεις που επέλεξε να κινηθεί ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά την Τριμερή
Αρχικά o Νίκος Κατσουρίδης σημείωσε ότι έχει επιβεβαιωθεί το ότι θα υπήρχε συνέχεια μετά την Τριμερή συνάντηση τονίζοντας ότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όπως είπε ένα αποτέλεσμα πρέπει να κρίνεται πάντα με τον στόχο που έχει τεθεί επισημαίνοντας ότι όταν ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο στόχος του ήταν η δημιουργία κινητικότητας στο Κυπριακό.
Αναλύοντας το πιο πάνω αρχικά σημείωσε ότι υπήρξε κινητικότητα με πρώτη κατεύθυνση την Ευρωπαϊκη Ένωση μέσω της οποίας παρά τις όποιες ειρωνείες υπήρξαν φτάσαμε στην τελευταία συνάντηση Τουρκίας - Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με σαφέστατες καθαρές αναφορές για το Κυπριακό το οποίο είναι μάλιστα το πρωτεύον θέμα που έχει η ΕΕ στον διάλογο της με την Τουρκία.
Παράλληλα ως δεύτερο σημείο ο κύριος Κατσουρίδης στάθηκε στην δημιουργία κινητικότητας εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών η οποία όχι μόνο επιτευχθεί όπως τόνισε αλλά ανέλαβε έντονη πρωτοβουλία ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων και μάλιστα εν μέσω δύο πολέμων. Μάλιστα όπως είπε μεγάλο ρόλο έπαιξε και η μεγάλη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τρίτο σημείο στο οποίο στάθηκε ο Νίκος Κατσουρίδης είναι στο ότι θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση της προσπάθειας του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου επισημαίνοντας ότι όπως επικρίνονται τα αρνητικά θα πρέπει να εντοπίζονται και τα θετικά. Όπως είπε ωστόσο δεν θα πρέπει να είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς είναι ένα πρώτο βήμα και όπως υπέδειξε και ο Αντόνιο Γκουτέρες πρέπει να πηγαίνουμε βήμα - βήμα.
Ως τέταρτο σημείο σχολίασε την ίδια την Τριμερή συνάντηση αναφέροντας ότι είναι άθλος που πραγματοποιήθηκε. Μάλιστα στάθηκε στην θέση του Ερσίν Τατάρ ήταν ότι εάν δεν γινόταν αποδεκτό το αίτημα του για Κυριαρχική ισότητα δεν παρακαθόταν σε καμία συνάντηση αλλά και στις αναφορές Ερντογάν από το βήμα της ΓΣ ΟΗΕ για δύο κράτη στην Κύπρο. Παρά τις παραπάνω θέσεις όπως επισήμανε ο Ερσίν Τατάρ πήγε τελικά στην Τριμερή συνάντηση γιατί τον έστειλε η Άγκυρα. Παράλληλα όπως είπε δεν θα υπήρχε απόφαση για συνέχεια μετά την Τριμερή αν δεν συνεννούσε η Τουρκία κάτι που δείχνει μια μετακίνηση της Άγκυρας.
Τέλος ο κύριος Κατσουρίδης στάθηκε και στο να υπάρξουν δύο κατευθύνσεις από τον Αντόνιο Γκουτέρες δηλαδή να υπάρξει μια πολυμερή - πενταμερή στην οποία θα αρχίσουν να συζητούνται κεφάλαια και οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης με έμφαση στην διάνοιξη οδοφραγμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς υπήρχε ένας κίνδυνος πριν καταλήξει η Τριμερής.
Συγκεκριμένα ο κίνδυνος αφορούσε την προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ για να υπάρξει συνέχεια και να καμφθεί η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς να εισηγείτο ξεκίνημα από το κεφάλαιο διακυβέρνηση κάτι που θα σήμαινε σύμφωνα με τον Νίκο Κατσουρίδη ότι θα κολλούσε στην πολιτική ισότητα και δεν θα μπορούσε να προχωρήσει. Όπως εξήγησε η διαφορά είναι ότι εάν ξεκινούσε η διαδικασία με εσωτερική διακυβέρνηση θα σήμαινε ότι θα προχωρούσε με Τριμερή. Από την ώρα όπως τόνισε που προχωρά με Πενταμερή οι 3 εγγυήτριες δεν έχουν ρόλο στα εσωτερικά και στην παρουσία τους πέραν της εσωτερικής διακυβέρνησης θα μπορεί να συζητηθεί και το θέμα της ασφάλειας.
Στέλιος Στυλιανού