Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Δημιούργησε κινητικότητα ο Χριστοδουλίδης μετά από 7,5 χρόνια

Στέλιος Στυλιανού
- 17.10.2024

Κυπριακό: Δημιούργησε κινητικότητα ο Χριστοδουλίδης μετά από 7,5 χρόνια

Επόμενος στόχος η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις μέσα από την διαδικασία που ετοίμασε ο Αντόνιο Γκουτέρες

Την δημιουργία κινητικότητας στο Κυπριακό μετά από 7,5 σχεδόν χρόνια στασιμότητας και  την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά κατάφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Υπενθυμίζεται ότι αν και υπήρξε μια Τριμερής συνάντηση τον Νοέμβριο του 2019 και μια Πενταμερής τον Απρίλιο του 2021 δεν σημειώθηκε σε αυτές τις δύο συναντήσεις η όποια σημαντική εξέλιξη. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πρώτη μέρα εκλογής του έθεσε ως στόχο την κινητικότητα στο Κυπριακό κάτι το οποίο όπως διαφαίνεται πέτυχε. Μάλιστα τους 19 μήνες που βρίσκεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας όπως ανέφερε ο ίδιος στο Αντόνιο Γκουτέρες στο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου απέδειξε με ενέργειες την πολιτική βούληση και δέσμευση της Ελληνοκυπριακής πλευρά.

Συγκεκριμένα έκανε αναφορά στην αποδοχή διορισμού της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, την αποδοχή σε όλες τις προσκλήσεις Ολγκίν για συνάντηση με Τατάρ, τα Ευρωτουρκικά, την αποδοχή της συμμετοχής του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Gymnich αλλά και στα 14 μονομερή μέτρα που ανακοινώθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης για τους Τουρκοκύπριους. 

Ο πρώτος στόχος που ήταν η δημιουργία κινητικότητας στο Κυπριακό έχει ουσιαστικά επιτευχθεί και αυτό που μένει να διαφανεί είναι κατά πόσο μέσω της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών. Πλέον όλοι αναμένουν που θα εξελιχθούν οι δύο συμφωνίες που υπήρξαν ανάμεσα σε Χριστοδουλίδη και Τατάρ στην Νέα Υόρκη. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο που συμφώνησαν είναι οι δύο να συναντηθούν στην Κύπρο για να  για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέα σημεία διέλευσης. Η συζήτηση ουσιαστικά θα στραφεί ουσιαστικά στο η Τουρκοκυπριακή πλευρά να δεχθεί την διάνοιξη είτε του οδοφράγματος στο Πυρόι είτε στα Κόκκινα σε αντάλλαγμα με άνοιγμα του σημείου διέλευσης της Μιας Μηλιάς.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα 9 οδοφράγματα που έχουμε σήμερα και ποια νέα θέλουν να ανοίξουν (ΧΑΡΤΗΣ)

Το δεύτερο που συμφωνήθηκε είναι η διερεύνηση προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα από την πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Εγγύς Μέλλον. Η συνάντηση ουσιαστικά θα είναι Πενταμερής με την συμμετοχή και των 3 Εγγυητριών Δυνάμεων και όχι μόνο με την Ελλάδα και την Τουρκία όπως ήταν η θέση του Ερσίν Τατάρ. 

Την δρομολόγηση αυτών των διευρυμένων επαφών αναμένεται να αναλάβει η βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο μετά και την διαφωνία του Ερσίν Τατάρ για επαναδιορισμό της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Την δική τους ανάλυση για το αποτέλεσμα της Τριμερούς στην Νέα Υόρκη και τις αποφάσεις που λήφθηκαν κάνουν πάντως σήμερα μέσα από δηλώσεις τους στην Offsite News και οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Κατσουρίδης. Μάλιστα και οι δύο καταγράφουν στα θετικά ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την διαδικασία. 

>>> Διαβάστε επίσης: Η ανάγνωση Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Κατσουρίδη για την Τριμερή στην Offsite

 Όλοι στο πλευρό Χριστοδουλίδη πλην ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ

Στο μεταξύ στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ μετά και τη Τριμερή συνάντηση που έγινε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη των Τ/κ Ερσίν Τατάρ. 

>>> Διαβάστε επίσης: Τριμερή Νέα Υόρκη – Όλοι στο πλευρό Χριστοδουλίδη πλην ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σημείωσε το θετικό βήμα για επανέναρξη συνομιλιών, τονίζοντας για τη σημαντική συμμετοχή και των 3 Εγγυητριών δυνάμεων μέσα από τη πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσεις ο Αντόνιο Γκουτέρες. 

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημειώνει ότι πρέπει να δούμε και πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία που πάει να δημιουργηθεί με την έννοια ότι θα υπάρξει συνέχεια στη συζήτηση με στόχο τη διάρρηξη του αδιεξόδου και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει ως ένα θετικό βήμα μπρος τα εμπρός, το αποτέλεσμα του άτυπου δείπνου του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

«Επαναβεβαιώνουμε τη στήριξή μας στους χειρισμούς του ΠτΔ στο Κυπριακό» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, σημειώνοντας ότι «η αναμενόμενη εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων σε μια νέα άτυπη συνάντηση αποτιμάται θετικά».

Παράλληλα, οι Οικολόγοι αναφέρουν πως «αναμφισβήτητα, η πραγματοποίηση του δείπνου αποτελεί ένα θετικό βήμα. Μένει να φανεί από τη συνέχεια αν το δείπνο, έστω και άτυπο, είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Από την άλλη, το ΕΛΑΜ τονίζει πως οι εξελίξεις θα οδηγήσουν τον Κυπριακό Ελληνισμό στον όλεθρο, ενώ η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή τους λέει πως το δείπνο και η συνέχεια του, διαστρεβλώνουν την ουσία και τη σωστή διάσταση του Κυπριακού.

Στέλιος Στυλιανού

0
Home