Μητσοτάκης για Ερντογάν: Καλή συνεργασία σε τρεις άξονες
Την κοινή βούληση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για έναν οδικό χάρτη των κινήσεων των επόμενων μηνών, ανέδειξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ένα από τα βασικά συμπεράσματα της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μετά τη στήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία για τους καταστροφικούς σεισμούς «άλλαξαν πολλά πράγματα στην ψυχολογία των σχέσεών μας».
«Η σημερινή μας συνάντηση επαναβεβαίωσε τη διάθεση, και τη δική μου και του Προέδρου Eρντογάν, για μία νέα επανεκκίνηση ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για έναν πιο σαφή δίαυλο, οδικό χάρτη, για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο προγραμματίζεται να συνέλθει το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, με μια θετική ατζέντα.
Όπως είπε ο ίδιος, το θετικό κλίμα «δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία», αλλά υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών για μια εκ νέου προσπάθεια προσέγγισης.
«Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σκιαγραφώντας το γενικό περίγραμμα του πλαισίου υπό το οποίο ο ίδιος οραματίζεται την καλύτερη συνεργασία, το οποίο βασίζεται σε τρεις άξονες.
«Ο πρώτος είναι ο πολιτικός διάλογος, υπό την καθοδήγηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, στον οποίον προφανώς πολιτικό διάλογο θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», εξήγησε.
«Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών. Και ο τρίτος άξονας προσέγγισης αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα ζητήματα που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σίγουρα η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο να βοηθήσει μπορεί τη συνολική προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που δεν έχω λόγο να αμφισβητώ ότι αυτή η πρόθεση της Τουρκίας φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ειλικρινής».
Μάλιστα, σε αυτό το ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μια βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σίγουρα σχετίζεται άμεσα με την άποψη που έχουν και η Αθήνα και η Λευκωσία για την πρόοδο την οποία μπορούμε να πετύχουμε, με δεδομένο ότι και οι δύο χώρες κάθονται στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μία Τουρκία η οποία να βρίσκεται κάθετα απέναντι στη Δύση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το όφελος της Ελλάδος είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες. Με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με τους κανόνες των πολυμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχει, όπως το ΝΑΤΟ, ή των πολυμερών σχημάτων με τα οποία θέλει να έχει μία πιο στενή σχέση, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.
«Θέλω να επαναλάβω ότι είμαστε στην αρχή -και εγώ και ο Πρόεδρος Ερντογάν- μιας καινούριας θητείας και δεν έχω κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια των προθέσεών του», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ισχυρότερες από ποτέ, ενώ ανέφερε ότι αναμένονται «κάποιες θετικές ειδήσεις για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να ενισχύσουν περαιτέρω τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας».
Ερωτηθείς για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα που την Ελλάδα την αφορά μόνο έμμεσα. «Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι η στάση του Κογκρέσου στο ζήτημα αυτό φαίνεται να είναι γνωστή, δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Απομένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί το αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο», κατέληξε.
ΚΥΠΕ