Προχωρούν πρώτα με Νομική υπηρεσία - Έρχεται και το Ελεγκτικό Συμβούλιο
Η σημαντικότερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε δυο θεσμούς που βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω και της δικαστικής αντιπαράθεσης που έχουν (Γενικός Εισαγγελέας vs Γενικός Ελεγκτής) επιχειρείται από την Κυβέρνηση. Οι τομές στη Νομική Υπηρεσία με το διαχωρισμό των εξουσιών νομικού συμβούλου του κράτους και δημόσιου κατηγόρου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, σε αντίθεση με την Ελεγκτική Υπηρεσία όπου οι όποιες αλλαγές για τη σύσταση Ελεγκτικού Συμβουλίου θα καθυστερήσουν.
Πρωταγωνιστής των εξελίξεων είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μαριος Χαρτσιώτης που κινεί τα νήματα για τις αλλαγές. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις εν λόγω συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ως τις σημαντικότερες από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η τροποποίηση του Συντάγματος για το διαχωρισμό εξουσιών στη Νομική Υπηρεσία θα γίνει μετά από 65 ολόκληρα χρόνια. Με βάση τα όσα προωθούνται. ο νομικός σύμβουλος του κράτους θα διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει πενταετή θητεία. Ο νομικός σύμβουλος της Δημοκρατίας ή όπως αλλιώς ονομαστεί θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο επί νομικών θεμάτων και δεν θα ασχολείται με ποινικές διώξεις. Τον ρόλο της κατάρτισης κατηγορητηρίων και διώξεων θα έχει ο δημόσιος κατήγορος που μπορεί να ονομάζεται Γενικός Εισαγγελέας. Οι ορισμοί των δυο θέσεων θα ξεκαθαρίσουν μέτά τον καταρτισμό του νομοσχεδίου και τη συζήτηση στη Βουλή.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης τόνισε στην OffsiteNews ότι «οι αλλαγές στη Νομική Υπηρεσία είναι η σημαντικότερη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα γίνει εδώ και 65 χρόνια. Υπογράμμισε ακόμα, ότι γίνεται μία πολύ ενδελεχής και προσεκτική μελέτη, για να ετοιμαστούν τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή.
Προς Ελεγκτικό Συμβούλιο
Στα σπάργανα βρίσκεται η μεταρρύθμιση στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι «γίνεται μελέτη στη βάση προτυπων άλλων χωρών. Δεν βάζουμε χρονοιαγράμματα πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη και θα προχωρήσουμε σε νομοσχέδιο». Όλα δείχνουν πάντως ότι η Κυβέρνηση προχωρεί στη σύσταση Ελεγκτικού Συμβουλίου με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Αντίδραση Οδυσσέα
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε πρόσφατη ανάρτησή του προϊδεάζει για τη σθεναρή αντίσταση της ΕΥ στις αλλαγές που προαναγγέλλονται. Ο Γενικός Ελεγκτής προέβη σε σε λεπτομερή αναφορά στο Σύνταγμα και τις πρόνοιές του σε σχέση με τα τέσσερα ζεύγη αξιωματούχων της Δημοκρατίας - γενικό εισαγγελέα, ελεγκτή, λογιστή και διοικητή και βοηθούς τους, υπογραμμίζοντας την αναφορά ότι δεν δύνανται να τροποποιηθούν, δια της μεταβολής, προσθήκης ή κατάργησής τους.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το μοντέλο της Κύπρου είναι βέλτιστο και ακολουθείται παγκόσμια και στην ΕΕ από τις περισσότερες χώρες, αναφέροντας πως ποτέ κανείς διεθνής οργανισμός δεν εισηγήθηκε τέτοια αλλαγή όπως προαναγγέλλει η Κυβέρνηση.
Ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε ακόμα, ότι «στην ΕΥ υπάρχει ήδη συλλογικότητα με τη διευθυντική ομάδα που είναι συγκροτημένη και ενεργεί πολύ πιο ανοιχτά, αντικειμενικά και με διαφάνεια, από το γνωμοδοτικό όργανο που έθεσε ως μέτρο σύγκρισης ο ΠτΔ».
Γιώργος Μιχαηλίδης