Συντονισμός με Ισραήλ
- Το ΑΚΕΛ καλεί σε εκδήλωση διαμαρτυρίας
Στην Κύπρο για συντονισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη θα βρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα βρεθεί στην Κύπρο 24 ώρες μετά την Τριμερή της Αιγύπτου για να έχει συνάντηση στις 18:00 με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην ατζέντα της οποία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο το Συριακό αλλά και ευρύτερα η κατάσταση στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μάλιστα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αρμόδιες πηγές η επίσκεψη του Ισαάκ Χέρτσογκ, σχετίζεται με τη διακυβερνητική Κύπρου - Αιγύπτου και τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου στο Κάιρο και τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικοτερα στην Συρία.
Παράλληλα όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές φαίνεται να υπήρξε ανάγκη για συντονισμό ενόψει της ανάληψης της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση για κάθοδο στην Κύπρο του Προέδρου του Ισραήλ έφερε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ το οποίο μάλιστα ανέφερε ότι η κάθοδος του στην Κύπρο την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία και τις μαζικές βαρβαρότητες στην Παλαιστίνη και σε όλη τη Μέση Ανατολή, αποτελεί βάναυση πρόκληση.
Παράλληλα το ΑΚΕΛ τονίζει ότι ο Χέρτσογκ είναι ο αρχηγός της πολεμικής μηχανής που αυτή την ώρα εξολοθρεύει τον παλαιστινιακό λαό, εισβάλλει στα γειτονικά κράτη, επιτίθεται στον ΟΗΕ και καταπατά κάθε έννοια δικαίου και ηθικής, αναφέροντας ότι στηρίζει τις δύο κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης σήμερα στον κυκλικό κόμβο του αεροδρομίου της Λάρνακας, ώρα 16:00 και στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου στην Λευκωσία, ώρα 16:30.
Έδωσαν γραμμή Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδη
Πάντως ο σημερινός συντονισμός Χριστοδουλίδη - Χέρτσογκ έρχεται μετά την χθεσινή Τριμερή συνάντηση στο Κάιρο όπου ουσιαστικά τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν την γραμμή που θα ακολουθήσουν οι δύο χώρες στο Συριακό.
Συγκεκριμένα ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο Κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς Συνόδου μέσα από το οποίο Κύπρος - Ελλάδα - Αίγυπτος απορρίπτουν τις όποιες επεμβάσεις και παρεμβάσεις κρατών σε άλλα κράτη, την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους κάτι ουσιαστικά που στέλνει μήνυμα στον ρόλο που η Τουρκία θέλει να παίξει στην Συρία.
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη για συμπεριληπτική διαδικασία στη Συρία με τη συμμετοχή όλων των Σύρων, σημειώνοντας την ανάγκη για προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων από τη νέα ηγεσία, και την αποφυγή αναζωπύρωσης των συγκρούσεων εντός της Συρίας κάτι που ενδέχεται να παρεμποδίσει την εθελοντική, ασφαλή επιστροφή προσφύγων.
Παράλληλα όπως είπε Ελλάδα - Κύπρος και Αίγυπτος δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες τους για ομαλοποίηση της κατάστασης σημειώνοντας ότι η ομαλοποίηση αυτή περνά από τους κανόνες διεθνούς δικαίου που οι τρεις χώρες σέβονται. Μάλιστα ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης των ΑΟΖ τους που βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της Θάλασσας.
Αναφορές και στην Κοινή Διακήρυξη
Την ίδια ώρα οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Κοινή τους Δήλωση στο πλαίσιο της Δέκατης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο αναφέρονται επίσης στις εξελίξεις στην Συρία.
Συγκεκριμένα η Διακήρυξη αναφέρει ότι η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα παρακολουθούν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και τονίζουν ότι αυτή η στιγμή στην ιστορία της Συρίας απαιτεί ενιαίες προσπάθειες από τον λαό της προκειμένου να ξεκινήσει μια συνολική πολιτική διαδικασία υπό συριακή εθνική ιδιοκτησία, χωρίς ξένες παρεμβάσεις που να περιλαμβάνει όλα τα συριακά εθνικά κόμματα και είναι σύμφωνη με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι ανησυχούν σοβαρά για τη συστημική παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας τονίζοντας ότι η ενότητα, η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας εντός ασφαλών συνόρων πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τέλος υπογραμμίζουν τη σημασία της προστασίας των μελών θρησκευτικών και των εθνοτικών μειονοτήτων, και για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας.
Στέλιος Στυλιανού