Τους έδωσε οδηγίες και μετά πενταμερής
Δύο σημαντικές εξελίξεις προέκυψαν από την Τριμερή συνάντηση Γκουτέρες - Χριστοδουλίδη - Τατάρ στην Νέα Υόρκη η οποία ολοκληρώθηκε στις 03:30 τα ξημερώματα.
Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε με το πέρας της συνάντησης από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ συμφώνησαν όπως συναντηθούν στην Κύπρο για να για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέα σημεία διέλευσης.
>>> Όλες οι εξελίξεις για την Τριμερή <<<
Παράλληλα συμφωνήθηκε πως η διερεύνηση προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί μέσα από την πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ουσιαστικά όπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την συνάντηση η διευρυμένη μορφή περιλαμβάνει και τις 3 εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο) και όχι μόνο Ελλάδα και Τουρκία που ήταν η θέση της Τ/κ πλευράς.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ μετά την συνάντηση
Στο μεταξύ την λύπη του για το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες της Προσωπικής του Απεσταλμένης δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών για την πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενθαρρύνοντάς τους, κατά το άτυπο δείπνο που είχαν μαζί του στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη ώστε να επιτρέψουν μια κινητικότητα που θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με το άτυπο δείπνο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, στο οποίο σημειώνεται πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν άτυπα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός και πως συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης.
Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας, όπως αναφέρεται, υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενιών.
Δεν άκουσε κάτι καινούργιο από τον Τατάρ ο Χριστοδουλίδης
Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έγινε μια ανοιχτή συζήτηση, σε κάποια των σημείων εποικοδομητική και πως δεν άκουσε κάτι καινούργιο από τον κ. Τατάρ. Ακόμη ανέφερε πως συμφωνήθηκε στο τέλος να υπάρξει συνάντηση στην Κύπρο με τον κ. Τατάρ και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα σημεία διέλευσης. Ανέφερε ακόμη πως από τον Γενικό Γραμματέα έγιναν κάποιες εισηγήσεις που δεν έγιναν δεκτές από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως θέλει δημόσια να ευχαριστήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το γεγονός ότι ανέλαβε αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία, εν μέσω δύο πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή να πραγματοποιηθεί αυτό το άτυπο δείπνο, αλλά και για όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής παρέμβασης για το πως ο ίδιος πιστεύει ότι είναι εφικτή η επίλυση του Κυπριακού.
Πρόσθεσε πως εκείνο που συμφωνήθηκε στο τέλος είναι να υπάρξει συνάντηση στην Κύπρο με τον κ. Τατάρ και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα σημεία διέλευσης.
Σε ερώτηση για το τι σημαίνουν οι διευρυμένες συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι θα είναι διευρυμένες όπως στο παρελθόν με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, θα είναι άτυπου χαρακτήρα για να δουν πως μπορούν να διερευνηθούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.
Όσον αφορά το θέμα της κυριαρχικής ισότητας που ζητεί η τουρκοκυπριακή πλευρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «δεν ξεπεράστηκε» και ότι «δεν υπήρξε πρόοδος επί θεμάτων ουσίας".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει σε κάποιες βολιδοσκοπήσεις και θα ενημερώσει και τις δύο πλευρές για τις ημερομηνίες των επόμενων άτυπων συναντήσεων.
Όσον αφορά το μέλλον της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί τη συνέχιση της προσπάθειας της κ. Ολγκίν αναφέροντας ότι αυτό που μπορεί να πει είναι ότι κάποιος θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις άτυπες συναντήσεις με τον Ερσίν Τατάρ.
Τι ανέφερε ο ΠτΔ στην Τριμερή συνάντηση
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τώρα κατά την διάρκεια της συνάντηση του με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ερσίν Τατάρ ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το κεκτημένο της προηγούμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας, το συμφωνημένο πλαίσιο και τα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η 1 ιθαγένεια, 1 κυριαρχία και 1 διεθνή προσωπικότητα και η διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδιαπραγμάτευτα.
Παράλληλα ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συζητά λύση με διατήρηση εγγυήσεων και ως προς το θέμα των στρατευμάτων sunset clause και όχι review clause.
Επίσης εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσει σε επιπρόσθετες ενέργειες, κάποιες από τις οποίες απορρίφθηκαν από τον Ερσίν Τατάρ ενώ όσον αφορά το θέμα των οδοφραγμάτων αποφασίστηκε όπως γράψαμε και πιο πάνω να συζητηθεί στην Κύπρο ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
Τέλος ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Αντόνιο Γκουτέρες για την πρωτοβουλία του για την διεξαγωγή της συνάντησης αναφέροντας ότι και ο ίδιος στους 19 μήνες που βρίσκεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας απέδειξε με ενέργειες την πολιτική βούληση και δέσμευση της Ελληνοκυπριακής πλευράς.
Συγκεκριμένα έκανε αναφορά στην αποδοχή διορισμού της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, την αποδοχή σε όλες τις προσκλήσεις Ολγκίν για συνάντηση με Τατάρ, τα Ευρωτουρκικά, την αποδοχή της συμμετοχής του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Gymnich αλλά και στα 14 μονομερή μέτρα που ανακοινώθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης για τους Τουρκοκύπριους.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μεγάλο μέρος της τοποθέτησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη κατά το δείπνο ήταν για θέματα σφετερισμού Ε/Κ περιουσιών και τις υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον Δικαιοσύνης.
Στέλιος Στυλιανού