Ιός Δυτικού Νείλου: Πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα - Έκτακτα μέτρα υπ.Υγείας
Κρούσμα του Ιού Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε και στην Κύπρο, θέτοντας σε εγρήγορση τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όπως ανέφερε στην OffsiteNews η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, το περιστατικό αφορά αιμοδότη και εντοπίστηκε κατά την διαδικασία ελέγχου αίματος των αιμοδοτών.
Σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται, η δρ Κωνσταντίνου εξήγησε πως κάθε χρόνο γίνονται ψεκασμοί για τα κουνούπια. Ωστόσο, τώρα λόγω και του κρούσματος που έχει εντοπιστεί, αποφασίστηκε όπως γίνουν επιπλέον ψεκασμοί στις περιοχές όπου διακινήθηκε τις τελευταίες 2 εβδομάδες ο ασθενής.
Η OffsiteNews συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες αναφορικά με τον Ιό Δυτικού Νείλου και τις παρουσιάζει
Πώς μεταδίδεται ο Ιός
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του Ιού είναι με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως του κοινού κουνουπιού). Τα κουνούπια μολύνονται όταν τρέφονται με μολυσμένα πτηνά. Τα μολυσμένα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους αλλά και σε ζώα με το τσίμπημα.
Τονίζεται πως σε καμία περίπτωση ο Ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Επίσης δεν μεταδίδεται από νοσηλευόμενους ασθενείς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Τα συμπτώματα
Όπως εξήγησε η δρ Κωνσταντίνου, το 80% των ατόμων που μολύνονται από τον Ιό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα.
Ωστόσο υπάρχει και ένα ποσοστό ατόμων που μολύνονται και μπορεί να εκδηλώσουν ήπια μορφή της νόσου με συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως εμετούς, διάρροιες, ανορεξία, πόνο στην κοιλιά, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων. Η νόσος περνάει από μόνη της σε διάστημα 3-10 ημερών.
Την ίδια ώρα όμως, υπάρχει και μικρό ποσοστό ασθενών που θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή οξεία χαλαρά παράλυση). Τα συμπτώματα είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης (απάθεια, λήθαργο, σύγχυση ή κώμα), νευρολογική συμπτωματολογία (αστάθεια, διαταραχές βάδισης, τρόμο, σπασμούς, παραλύσεις, διαταραχές όρασης). Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και οι νευρολογικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι μόνιμες.
Μετά από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Ποια μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να λαμβάνονται
Πέραν από τους ψεκασμούς για τα κουνούπια, οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν και μέτρα ατομικής προστασίας, τα οποία είναι:
> Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες.
> Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
> Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
> Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσκολεύει την προσέγγιση των εντόμων.
> Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
> Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση κατά τις πρωινές ώρες
> Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
> Χρήση εντομοκτόνων. Περιέχουν πυρεθροειδή (π.χ. περμεθρίνη). Υπάρχουν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
> Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή και απομάκρυνση ή διόρθωση παλιών λάστιχων που συσσωρεύουν νερό.
> Κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
> Αν υπάρχει στο σπίτι πισίνα ή σιντριβάνι τότε γίνεται καθημερινή ενεργοποίηση των φίλτρων καθαρισμού για απομάκρυνση αυγών και προνυμφών κουνουπιών.