Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η διαδρομή του ΕΛΑΜ σε εκλογικές αναμετρήσεις – Ο ρυθμιστικός ρόλος και το Κόμμα εξουσίας

Offsite Team
- 26.04.2025

Η διαδρομή του ΕΛΑΜ σε εκλογικές αναμετρήσεις – Ο ρυθμιστικός ρόλος και το Κόμμα εξουσίας

Γράφει ο Παναγιώτης Ευριπίδου

Ο πολιτικός δρόμος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου μόνο παράδειγμα προς μίμηση μπορεί να αποτελεί για τα αντίστοιχα κόμματα της Ευρώπης. Οι διπλές εκλογές, δηλαδή οι Ευρωεκλογές και οι εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδήγησαν σε μία νέα εποχή το Ε.ΛΑ.Μ., το οποίο χρόνο με το χρόνο δημιουργεί «κάστρα» σε κάθε επαρχία και κοινότητα, ενώ με την εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, απέκτησε «φωνή» στους διαδρόμους των Βρυξελλών, ενώ εντάχθηκε και στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). 

Είναι γεγονός ότι, διάφοροι σχηματισμοί επιχείρησαν να αποσπάσουν ψήφους και να αντλήσουν από τη δεξαμενή της λεγόμενης πατριωτικής - συντηρητικής δεξιάς, ωστόσο, όσοι προσπάθησαν να μετατοπιστούν δεξιότερα του κομματικού χάρτη, δηλαδή προς το Ε.ΛΑ.Μ., απέτυχαν παταγωδώς σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. 

Από την άλλη, το Ε.ΛΑ.Μ., μετά και τις 41.215 ψήφους που πήρε στις Ευρωεκλογές του 2024, κινείται με σταθερά βήματα μπροστά για να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο τον Μάιο του 2026, όπου και θα διεξαχθούν οι Βουλευτικές Εκλογές. Η απόσπαση της τρίτης θέσης από το Δημοκρατικό Κόμμα, όχι μόνο είναι υπαρκτό σενάριο, αλλά το εθνικιστικό κόμμα «φιγουράρει» με διψήφια ποσοστά σταθερά τρίτο στις δημοσκοπήσεις, με μεγάλη διαφορά και απόσταση από το παραδοσιακό κόμμα του Κέντρου. 

Από την ίδρυση του κόμματος το 2008, η ηγεσία του Ε.ΛΑ.Μ., υπό τον Πρόεδρο Χρίστο Χρίστου, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είτε είναι Προεδρικές, είτε είναι Βουλευτικές, είτε είναι Ευρωεκλογές, καταγράφει αύξηση των ποσοστών και του πραγματικού αριθμού σε ψήφους, παρά τις αντίξοες πολιτικές συνθήκες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει από την στάση των υπολοίπων Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. 

Η άνοδος του Ε.ΛΑ.Μ. σε πραγματικούς αριθμούς 

Το 2009 είναι η χρονιά ποδαρικό όπου το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο συμμετείχε σε εκλογική αναμέτρηση. Στις δεύτερες Ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο το 2009, το Ε.ΛΑ.Μ. έλαβε 663 ψήφους (0,22%), τερματίζοντας στην 9η θέση κατάταξης των κομμάτων. 

Πενταπλασίασε τα ποσοστά του στις Βουλευτικές Εκλογές του 2011

Το 2011, πραγματοποιήθηκαν οι Βουλευτικές Εκλογές, όπου το Ε.ΛΑ.Μ. πενταπλασίασε τα ποσοστά του και εξαπλασίασε του πραγματικούς αριθμούς ψήφων. Συγκεκριμένα,  το Εθνικιστικό Κίνημα έλαβε 4.354 ψήφους (1,08%), τερματίζοντας στην 7η θέση κατάταξης των κομμάτων. 

7

3

Οι Προεδρικές Εκλογές του 2013

Ακολούθως, το 2013, πραγματοποιήθηκαν οι Προεδρικές Εκλογές, όπου το Ε.ΛΑ.Μ., λόγω και του νεαρού της ηλικίας του Προέδρου του κόμματος, Χρίστου Χρίστου, κατήλθε στον στίβο των εκλογών με υποψήφιο τον Γιώργο Χαραλάμπους. Το Κόμμα, τερμάτισε στην 4η θέση με ποσοστό 0,88% και πιο συγκεκριμένα με 3.899 ψήφους, καταγράφοντας σημαντική διατήρηση των ψήφων, παρά της φύσης των Προεδρικών Εκλογών και της σημαντικότητας του ποιοι υποψήφιοι θα περνούσαν στον 2ο γύρο. Υπενθυμίζεται ότι, βασικοί υποψήφιοι ήταν οι Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας. 

3

Οι εκλογές σταθμός πριν την είσοδο στη Βουλή

Οι Ευρωεκλογές του 2014, αποτέλεσαν για το Ε.ΛΑ.Μ. εκλογές σταθμός, καθώς με τα ποσοστά που έλαβε, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου», όπου αναγκάστηκε να αλλάξει το εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1,8% στο 3,6%. 

Παραμένοντας ωστόσο στο 2014, να υπενθυμίσουμε ότι το Ε.ΛΑ.Μ. έλαβε 6.957 ψήφους (2,69%), ανεβαίνοντας στην 7η θέση του πίνακα κατάταξης των κομμάτων. Με αυτό τον τρόπο, το Εθνικιστικό Κίνημα, κατάφερε να διπλασιάσει τόσο τα ποσοστά του, καθώς επίσης και να πολλαπλασιάσει τους ψηφοφόρους του, συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Η είσοδος του Ε.ΛΑ.Μ. στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το να πετυχαίνει ένα νεοσύστατο κόμμα την είσοδό του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο πολλαπλά οφέλη, τόσο για το ίδιο, όσο και για την κοινωνία γενικότερα, πάντοτε βέβαια υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Από πλευράς Ε.ΛΑ.Μ., μέσω της εισόδου του στη Βουλή - παρά τον διπλασιασμό του εκλογικού ορίου για να εισέλθει ένα κόμμα στο ναό της Δημοκρατίας από 1,8% σε 3,6% - κατόρθωσε να παρουσιάσει σε πρακτικό επίπεδο τις θέσεις του στην Κοινωνία, καταθέτοντας και σχετικές Προτάσεις Νόμου. 

Παράλληλα, το Ε.ΛΑ.Μ., κατόρθωσε να αξιοποιήσει τη κρατική χορηγία που λαμβάνει ως Κοινοβουλευτικό Κόμμα, προσφέροντας μέσω της διανομής τροφίμων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, τα λεφτά από τον φορολογούμενο πολίτη, πίσω στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού της χώρας. 

Το 2016, όπως προαναφέραμε, το Ε.ΛΑ.Μ. έλαβε 13.041 ψήφους, λαμβάνοντας το ποσοστό του 3,71%, ξεπερνώντας το εκλογικό όριο του 3,6% για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγοντας μάλιστα δύο Βουλευτές, τον Πρόεδρο του κόμματος, Χρίστο Χρίστου και τον Βουλευτή Αμμοχώστου, Λίνο Παπαγιάννη. Με λίγα λόγια, κατάφερε να διπλασιάσει τον πραγματικό αριθμό ψήφων σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014, καταγράφοντας μετά από 8 χρόνια ζωής ως κόμμα, σταθερή άνοδο.

Οι Προεδρικές εκλογές του 2018

3

Οι εκλογές για ανάδειξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντοτε για πολλούς πολίτες θεωρούνταν κούρσα 2-3 «αλόγων» από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, αυτό σταδιακά άρχισε να «ξεβάφει», λόγω και της δυσαρέσκειας του κόσμου ως προς τα παραδοσιακά κόμματα. Το γεγονός αυτό φάνηκε και το 2018, όπου το Ε.ΛΑ.Μ. κατήλθε στις εκλογές με τον Πρόεδρο του κόμματος, Χρίστο Χρίστου, ο οποίος έλαβε σεβαστά ποσοστά για τα δεδομένα των εν λόγω εκλογών.

Μάλιστα, το Εθνικιστικό Κίνημα κατάφερε μετά από δύο σχεδόν χρόνια παρουσίας του στο Κοινοβούλιο, να πετύχει θεαματική αύξηση των ποσοστών του, δείχνοντας οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στις σταθερές θέσεις και αρχές του Κινήματος. 

Ο υποψήφιος των Προεδρικών Εκλογών του Ε.ΛΑ.Μ., Χρίστος Χρίστου, έλαβε 21.846 ψήφους, λαμβάνοντας το ποσοστό του 5,65%. Μάλιστα, τερμάτισε 4ος ανάμεσα στους υπόλοιπους ανθυποψηφίους του, προσπερνώντας τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος έλαβε 2,18% (8,419 ψήφους).

Ευρωεκλογές 2019 – Η πριμοδότηση της ΕΔΕΚ και ο παραλίγο Ευρωβουλευτής από το Ε.ΛΑ.Μ.

1

Σημαδιακές μπορούν να χαρακτηριστούν οι Ευρωεκλογές του 2019, όπου ο προεκλογικός «χαρτοπόλεμος» μεταξύ Ε.ΛΑ.Μ. και ΕΔΕΚ, αλλά επίσης και Ε.ΛΑ.Μ. απέναντι των υπολοίπων κομμάτων, σημαδεύτηκε με την άνοδο της λεγόμενης όπως ανέφεραν τα άλλα κόμματα «ακροδεξιάς», αλλά και τις προοπτικές το Εθνικιστικό Κίνημα να εκλέξει για πρώτη φορά Ευρωβουλευτή. 

Ιδιαίτερες στιγμές αποτέλεσαν οι κατηγορίες και η αντιπαράθεση που ξεκίνησε η ΕΔΕΚ μέσω του Προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου και των υποψηφίων της, απέναντι στον Πρόεδρο του Ε.ΛΑ.Μ. Χρίστο Χρίστου και της παράταξής του. Μάλιστα, δεν έμεινε κρυφό ότι οι Ευρωεκλογές σημαδεύτηκαν και από την πριμοδότηση του Σοσιαλιστικού Κινήματος από το «δημοκρατικό τόξο», για αποτροπή της εκλογής Ευρωβουλευτή από το Ε.ΛΑ.Μ. Το προαναφερθέν γεγονός στις κάλπες, αναλύθηκε μάλιστα και από εκλογικούς αναλυτές, οι οποίοι εξήγησαν ότι οι ψήφοι που έλαβε η ΕΔΕΚ στις τότε εκλογές, προήλθαν στοχευμένες από άλλους κομματικούς χώρους και πολιτικά πρόσωπα ούτως ώστε να τερματίσει 4η και να εκλέξει έναν Ευρωβουλευτή. 

Το Ε.ΛΑ.Μ. κατέγραψε το 2019 σταθερή άνοδο, λαμβάνοντας 23.167 ψήφους (8,25%), ενώ η ΕΔΕΚ έλαβε 29.715 ψήφους (10,58%), με αποτέλεσμα το Σοσιαλιστικό Κίνημα να εκλέξει τον αποχωρήσαντα σήμερα από την ΕΔΕΚ Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη. 

Βουλευτικές Εκλογές 2021 – Ο διπλασιασμός των ποσοστών και η εκλογή τεσσάρων Βουλευτών

3

Για τη σημαντικότητα των Βουλευτικών Εκλογών έχουμε αναφερθεί προηγουμένως. Ωστόσο, ο αριθμός των Βουλευτών που εκλέγει κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη Βουλή μέσω του Νομοθετικού Έργου που παράγει, αλλά και τον λόγο που διαδραματίζει στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Πριν από τέσσερα χρόνια, στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021, το Ε.ΛΑ.Μ κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, εκλέγοντας τέσσερις Βουλευτές. Συγκεκριμένα, το Κόμμα με ποσοστό 6,78%, έλαβε 24.255 ψήφους, ενώ αντιπρόσωποι του Κινήματος στη Βουλή αναδείχθηκαν ο Πρόεδρος Χρίστος Χρίστου, ο Βουλευτής Αμμοχώστου Λίνος Παπαγιάννης, ο Βουλευτής Λάρνακας, Σωτήρης Ιωάννου και ο Βουλευτής Λεμεσού, Ανδρέας Θεμιστοκλέους (ο οποίος αργότερα διαγράφηκε από το κόμμα). Μάλιστα, το κόμμα σταθεροποιήθηκε στην 4η θέση του κομματικού χάρτη, ξεπερνώντας παραδοσιακά κόμματα, όπως η Ε.Δ.Ε.Κ. και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. 

Η μάχη των Προεδρικών του 2023

3

Στις Προεδρικές Εκλογές του 2023, παρά και την αντιπαράθεση στο χώρο της Δεξιάς και συγκεκριμένα της μάχης μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, για το ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, ο Πρόεδρος και υποψήφιος του Ε.ΛΑ.Μ., Χρίστος Χρίστου, κατόρθωσε να σταθεροποιήσει το Κίνημα στην 4η θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. 

Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Χρίστου έλαβε 23.988 ψήφους (6,04%), ενώ σε σύγκριση με τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, το Κόμμα κατέγραψε σημαντική αύξηση των ποσοστών και του πραγματικού αριθμού σε ψήφους. Η ανάγνωση πίσω από το ποσοστό που έλαβε το Κόμμα, καταδεικνύει το γεγονός ότι, το Ε.ΛΑ.Μ., διαθέτει ένα σημαντικό πυρήνα βάσης ψηφοφόρων (ιδεολογική ψήφος), ενώ παράλληλα καταρρίπτει τα όσα γράφονταν όλα αυτά τα χρόνια για το ότι η ψήφος προς το Εθνικιστικό Κίνημα, αποτελεί ψήφο διαμαρτυρίας. 

Η εκλογή Ευρωβουλευτή και η 3η θέση  

3

Το 2024 αποτελεί σταθμός ως προς το μέλλον και τον ρόλο που αποκτά το Εθνικιστικό Κίνημα στο πολιτικό σκηνικό. Η εκλογή Ευρωβουλευτή έδωσε ευρωπαϊκό «αέρα» στο Ε.ΛΑ.Μ. το οποίο πλέον κατέχει εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά σαλόνια των Βρυξελλών. Στα σημαντικά, είναι και η ένταξη του κόμματος στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), ενώ ο Ευρωβουλευτής Γεάδης Γεάδη είναι και μέλος του Προεδρείου της εν λόγω ευρωομάδας. 

Το Ε.ΛΑ.Μ. στις Ευρωεκλογές του 2024 εκτοξεύθηκε σε ποσοστά και πραγματικούς αριθμούς ψήφων. Συγκεκριμένα, έλαβε 41.215 ψήφους, καταγράφοντας για πρώτη φορά διψήφια ποσοστά, δηλαδή 11,19%, ανεβαίνοντας ως 3ο κόμμα, τερματίζοντας μπροστά από το Δημοκρατικό Κόμμα.  

Στο βάθος το…2026

Οι επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές του 2026, με τη δυναμική που έχει αποκτήσει το Ε.ΛΑ.Μ., θα κρίνουν σημαντικά ζητήματα ως προς το μέλλον του πολιτικού τοπίου. Η 3η θέση και η εξασφάλιση σημαντικού αριθμού Βουλευτών, μπορεί να δώσει στο Ε.ΛΑ.Μ. το εργαλείο για εφαρμογή των πολιτικών του θέσεων, σε συνάρτηση με την αλλαγή του κομματικού χάρτη και το πόσα κόμματα θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή. 

Το Ε.ΛΑ.Μ., μέσω των μηχανισμών του, είναι σε εγρήγορση, με στόχο να βρίσκεται κοντά στον κόσμο, προωθώντας ταυτοχρόνως τις πολιτικές του θέσεις στο Κοινοβούλιο. Η ιδεολογική και συνειδητή ψήφος, σε συνάρτηση με τον καταρτισμό ενός ποιοτικού και πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου από τον χώρο της πατριωτικής-συντηρητικής δεξιάς, μπορούν να προσδώσουν στο Ε.ΛΑ.Μ. τον ρυθμιστικό του ρόλο με φόντο τα επόμενα χρόνια να καταστεί και Κόμμα εξουσίας. 

* Ο Παναγιώτης Ευριπίδου είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Δημοσιογράφος

0
Home