Χριστούγεννα: Περίεργες παραδόσεις σε χώρες του κόσμου
Έχουμε δει πολλά σπίτια στην Κύπρο να «φοράνε τα καλά τους» για τα Χριστούγεννα και να ντύνονται με πολύχρωμα λαμπιόνια.
Στις Φιλιππίνες όμως ο στολισμός με λαμπιόνια και φώτα έχει μεταφερθεί σε άλλο επίπεδο.
Το φεστιβάλ των τεράστιων φαναριών πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Σάββατο πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων στην πόλη Σαν Φερνάντο - την "Χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα των Φιλιππίνων".
Το φεστιβάλ προσελκύει θεατές από όλη τη χώρα και από όλο τον κόσμο.
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν έντεκα χωριά και ο ανταγωνισμός είναι έντονος, καθώς όλοι οι παίκτες προσπαθούν να κατασκευάσουν το πιο περίπλοκο φανάρι.
Παλαιότερα, τα φανάρια που φτιάχνονταν αποτελούσαν απλές δημιουργίες και ήταν κατασκευασμένες από χαρτί «papel de hapon», το γνωστό σε όλους ιαπωνικό χαρτί origami και φωτίζονταν από κερί.
Στις μέρες μας τα φανάρια είναι κατασκευασμένα από μια ποικιλία υλικών, φωτίζονται από ηλεκτρικούς λαμπτήρες και το μέγεθός τους μπορεί να φτάνει και τα 6 μέτρα.

Οι λάτρεις του αρνιού, μάλλον πρέπει να επισκεφτούν τη Σουηδία για τα Χριστούγεννα.
Από το 1966, στο κέντρο της πλατείας του Κάστρου του Gävle έχει κατασκευαστεί ένα ψηλό κατσίκι Yule 13 μέτρων για να συμβολίζει τη γέννηση του Χριστού. Η σουηδική παράδοση των Χριστουγέννων οδήγησε άθελά σε μια άλλη «παράδοση» - ανθρώπους να προσπαθούν να το κάψουν.
Από το 1966 έχει καεί επιτυχώς 29 φορές με την πιο πρόσφατη καταστροφή να ήταν το 2016.

Στην Αυστρία νομίζω πως έχουν μπερδέψει τα Χριστούγεννα με τα καρναβάλια.
Ο Κράμπους, ο κακός συνεργός του Αγίου Νικολάου, περιφέρεται στους δρόμους της πόλης, φοβίζει τα παιδιά και τιμωρεί τους κακούς. Σε αντίθεση, στην αυστριακή παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος επιβραβεύει ωραία αγόρια και κορίτσια. Έτσι, ακολουθώντας την παράδοση τον Δεκέμβριο νέοι άνδρες ντύνονται ως Κράμπους (ειδικά την παραμονή της ημέρας του Αγίου Νικολάου) και φοβίζουν τα παιδιά.

Στην Ισλανδία τα παιδιά δε συνηθίζουν να κρεμάνε χριστουγεννιάτικες κάλτσες, αλλά …..παπούτσια.
Οι Yule Lads, τυχεροί χαρακτήρες τύπου troll, επισκέπτονται τα παιδιά σε όλη τη χώρα για 13 νύχτες. Τα παιδιά βάζουν τα καλύτερα παπούτσια τους δίπλα στο παράθυρο και τότε ένα διαφορετικό Yule Lad τα επισκέπτεται. Αφήνει δώρα για τα κορίτσια και αγόρια που ήταν φρόνιμα όλη τη χρονιά και … πατάτες για τους άτακτους.
Λέτε να κάνουμε καμιά εξαγωγή πατατών στην Ισλανδία, αφού χάσαμε το χαλούμι;

Ίσως μια από τις πιο ανορθόδοξες παραδόσεις της παραμονής των Χριστουγέννων να βρίσκεται στη Νορβηγία.
Εκεί οι άνθρωποι συνηθίζουν να κρύβουν τις σκούπες τους για να μην κλαπούν από τις μάγισσες και πάρουν μακριά τη χαρά των Χριστουγέννων.
Είναι μια παράδοση που χρονολογείται εδώ και αιώνες, τότε που οι άνθρωποι πίστευαν ότι μάγισσες και κακά πνεύματα έβγαιναν την παραμονή των Χριστουγέννων ψάχνοντας σκούπες-οχήματα για να «πετάξουν» με αυτές.

Μια διαφήμιση του 1974 που καλούσε τους Ιάπωνες να φάνε τηγανητό κοτόπουλο ανήμερα των Χριστουγέννων δημιούργησε μια χριστουγεννιάτικη παράδοση σε μια χώρα όπου ελάχιστοι είναι Χριστιανοί.
Από τότε η συγκεκριμένη αλυσίδα μετράει αστρονομικά κέρδη στις 25 Δεκεμβρίου.
Η συνηθέστερη μάλιστα απεικόνιση του Άη Βασίλη έχει τη μορφή της μασκότ της εταιρείας.

Για σκεφτείτε με τι εδέσματα συνδυάζεται το τουρσί;;
Στις ΗΠΑ πάντως ταιριάζει απόλυτα πάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πρόκειται για μια παράδοση που βασίζεται σε μια ιστορία του αμερικανικού Εμφυλίου.
Ο στρατιώτης John C Lower αιχμαλωτίστηκε από τους εχθρούς του. Την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς ο ίδιος ήταν εξαιρετικά πεινασμένος, ζήτησε από τους φρουρούς του να φάει έστω και ένα τουρσί. Εκείνοι πραγματοποίησαν την επιθυμία του και όταν ο στρατιώτης απελευθερώθηκε, φέρεται να καθιέρωσε την παράδοση του να κρύβει ένα τουρσί μέσα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Σύμφωνα με αυτή την παράδοση, όποιος βρει το τουρσί θα είναι τυχερός σε όλη τη χρονιά.
Κρύβουν ένα τουρσί μέσα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο και όποιος το βρει κερδίζει καλή τύχη για την υπόλοιπη χρονιά.

Κίγιακ ή κάμπιες;; Γροιλανδία ή Αφρική;
Στην εξωτική Γροιλανδία το εορταστικό γεύμα ξεκινάει να ετοιμάζεται μήνες πριν τα Χριστούγεννα. Στους Γροιλανδούς αρέσει το Κίβιακ. Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε περίπου 500 μικρά θαλασσοπούλια τα οποία θα πρέπει να τοποθετήσετε μέσα στο κουφάρι μιας φώκιας. Μετά από 3μήνες το γεύμα είναι έτοιμο;
Αν δεν σας ακούγεται και τόσο νόστιμο για χριστουγεννιάτικο πιάτο, καλύτερα να προτιμήσετε τις τηγανητές κάμπιες που τρώνε οι Νοτιοαφρικανοί. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι σίγουρα πιο ασφαλές.