Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εξ αφορμής. Είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα -ακόμη- ένα θέμα άποψης;

Αλεξία Κουντουρή
- 10.12.2024

Εξ αφορμής. Είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα -ακόμη- ένα θέμα άποψης;

Γράφει η Αλεξία Κουντουρή*

Οι παγκόσμιες ημέρες προσφέρονται για ανασκόπηση και για απολογισμό. Την ίδια στιγμή  λειτουργούν ως μία στάση, μία καλή ευκαιρία για αφύπνιση, επαναπροσδιορισμό και σχεδιασμό για το μέλλον. Εβδομήντα έξι χρόνια μετά την οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου που υπογράφηκε σαν σήμερα, στις 10/12/1948 στη σκιά του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, η ανθρωπότητα δοκιμάζεται ξανά σε πολλά επίπεδα. Πόλεμοι και περιφερειακές συγκρούσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων στις εμπόλεμες ζώνες. Φτωχοποίηση μίας πολύ μεγάλης μερίδας του πληθυσμού της γης. Άνοδος ακραίων πολιτικών δυνάμεων, με αφήγημα και πολιτικές που πλήττουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και διευρύνουν το χάσμα ανισότητας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν νομική συμβουλή, και πότε αρχίζει το πρόγραμμα. Η Αλεξία Κουντούρη μιλά στην OffsiteNews <<<

Την ίδια στιγμή, διάγουμε την εποχή που τα πάντα αποτελούν θέμα άποψης. Αποτελεί ειρωνεία το ότι κατά επίκληση της ελευθερίας της έκφρασης της άποψης, που αποτελεί θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα στις σύγχρονες κοινωνίες, καταργείται η έννοια της αλήθειας, της αντικειμενικής αλήθειας. Αυτό σοβεί στην δική μου αντίληψη σοβαρούς κινδύνους, περιλαμβανομένων και κινδύνων για το όλο -εύθραυστο- οικοδόμημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ανακαλώ συχνά τα τελευταία χρόνια ένα συγκεκριμένο ρητό, το παραθέτω εδώ σε ελεύθερη δική μου μετάφραση από την αγγλική γλώσσα «Ο καθένας δικαιούται να έχει την δική του άποψη, δεν δικαιούται όμως να έχει τα δικά του γεγονότα». 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι , δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφεθούν να αποτελέσουν θέμα άποψης. Δεν είναι, ούτε και μπορούν να αποτελούν άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ διαφόρων σχολών σκέψης για το εάν υπάρχουν, εάν θα πρέπει να προστατεύονται, εάν θα πρέπει να ενδυναμώνονται. Πολύ περισσότερο, επειδή ακριβώς δεν είναι θέμα άποψης, δεν μπορεί ο σεβασμός και η προστασία τους να εξαρτώνται από ενέργειες ή αποφάσεις της πλειοψηφίας. Και βεβαίως δεν μπορεί ο σεβασμός και η προστασία τους να είναι αλά καρτ. 

Εάν θέλουμε ως ανθρωπότητα να προχωρήσουμε μπροστά, θα πρέπει κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό: Ότι στον συνεχώς και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε, υπάρχουν κάποιες -λίγες έστω- σταθερές και αντικειμενικές αλήθειες, αυτονόητες και αδιαπραγμάτευτες. Και μία από αυτές είναι ότι ο κάθε άνθρωπος σε όποια γωνιά της γης και εάν γεννηθεί, γεννιέται ελεύθερος. Ο κάθε άνθρωπος, σε όποια γωνιά της γης και εάν βρεθεί, δικαιούται να ζήσει και να αντιμετωπιστεί με αξιοπρέπεια. Σε κάθε στάδιο και σε κάθε πτυχή της ζωής του. Για κάθε έκφανση της προσωπικότητάς του.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εγκαινιάζει από φέτος την επικέντρωση κάθε έτος σε μία ειδική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το έτος 2025 θα είναι αφιερωμένο σε δράσεις που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και με την ενημέρωση των παιδιών γύρω από τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Λέμε συχνά -πολύ ορθά- ότι τα πάντα είναι θέμα παιδείας. Η ενδυνάμωση και η έμπρακτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κάθε παιδιού ξεχωριστά, αλλά και η ενημέρωση γύρω από το ζήτημα, δημιουργούν πέραν από ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά, και κουλτούρα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανάμεσά τους. Δημιουργούν πολίτες που απαιτούν και διεκδικούν σεβασμό των δικαιωμάτων τους και την ίδια στιγμή αντιλαμβάνονται την υποχρέωση που έχουν να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων. Κοινωνίες και πολιτείες που από τον σχεδιασμό των πολιτικών τους σέβονται έμπρακτα και προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου. Όχι του μέσου ανθρώπου, όχι του «κανονικού» ανθρώπου, αλλά του κάθε ανθρώπου. Όχι ως θέμα άποψης, ή πλειοψηφικού ρεύματος, αλλά ως έννοια εγγενή στην ανθρώπινη φύση και ως αλήθεια αδιαπραγμάτευτη. 

Ξεκινάμε λοιπόν από σήμερα, με ημερίδα που διοργανώνουμε από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και θέμα το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικό προς τα παιδιά.

Ένα ζήτημα ομολογουμένως δύσκολο και πολυδιάστατο που απαιτεί συνέργειες και συνεργασία μεταξύ αριθμού φορέων της Πολιτείας.  

*Δικηγόρος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του

*Τα όσα γράφονται στα ενυπόγραφα Άρθρα - Άποψης εκφράζουν μόνο τον Συγγραφέα τους και δεν αποτελούν θέσεις της OffsiteNews

0
Home