Αστυνομία για θανατηφόρα: Αυτά είναι τα 3 μέτρα για αντιμετώπισή τους
Στην Κύπρο κυκλόφορούν 1.015.000 οχήματα
«Καμπανάκι» ήχησε στο Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου η αυξημένη ροή θανατηφόρων δυστυχημάτων τους τελευταίους μήνες. Με αφορμή την αύξηση αυτή το Τμήμα προχώρησε σε αξιολόγηση των προσπαθειών που καταβάλλονται από την Αστυνομία για πρόληψη/ μείωση των οδικών θανάτων και των σοβαρών οδικών τραυματισμών.
Σύμφωνα με μελέτη της Eurostat στην Κύπρο την τετραετία 2019-2023 μειώθηκαν τα θανατηφόρα δυστυχήματα κατά 35% σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαίκής Ένωσης.
Η OffsiteNews εξασφάλισε την αξιολόγηση και πληροφορείται ότι η Αστυνομία ποντάρει σε τρία μέτρα για μείωση των θανατηφόρων. Τα μέτρα αυτά είναι: To σύστημα φωτοεπισήμανσης (κάμερες), η φυσική αστυνόμευση και η διαφώτιση.
>>> ΕΠΙΣΗΣ: Σχόλιο ΕΦΕΤΗ για κάμερες και θανατηφόρα <<<
Το σύστημα φωτοεπισήμανσης αποτελεί ένα από τους αποτρεπτικούς παράγοντες και ένα ακόμη εργαλείο στον τομέα της πρόληψης και μακροπρόθεσμης μείωσης των οδικών συγκρούσεων.
Από τη μακροπρόθεσμη εμπειρία και εμπλοκή της Αστυνομίας στον τομέα της οδικής ασφάλειας, σαφώς δεν μπορεί να διατυπωθεί η άποψη ότι το υφιστάμενο σύστημα δεν έχει συμβάλει στην πρόληψη των οδικών θανάτων.
Το υπό αναφορά σύστημα αποτελεί ένα από τους αποτρεπτικούς παράγοντες και ένα ακόμη εργαλείο στον τομέα της πρόληψης και μακροπρόθεσμης μείωσης των οδικών συγκρούσεων.
Ένα άλλο εργαλείο που θεωρείται ότι συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η αύξηση των ποινών για τροχαία αδικήματα, κάτι που συντελέστηκε ήδη από τον Οκτώβριο του 2020.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα διεθνή δεδομένα, όπως αυτά απορρέουν από τις διάφορες έγκυρες εκθέσεις (όπως για παράδειγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών – ETSC) καταδεικνύουν ότι στον ερευνητικό τομέα έχει διαφανεί μια θετική επίπτωση από τη σταθερή χρήση αυτής της περίβλεπτης τεχνολογίας (κάμερες) από το κοινό.
Αποτέλεσμα είναι η μείωση των συμπεριφορών, οι οποίες οδηγούν στους σοβαρούς και θανάσιμους οδικούς τραυματισμούς. Σε γενικές γραμμές καλλιεργείται σταδιακά μια κουλτούρα ενσυνείδητης ευταξίας, πειθαρχίας, σύνεσης και συμμόρφωσης των οδηγών με τις υποχρεώσεις τους, ως απόρροια της λειτουργίας του συστήματος, αλλά και της απόφασης των οδηγών να συμβάλουν στην πρόληψη των οδικών συγκρούσεων.
Προβλήματα παραβατικών συμπεριφορών
Η Αστυνομία τονίζει ότι υπάρχουν προβλήματα παραβατικών συμπεριφορών. Γι'αυτό το λόγο η Αστυνομία βρίσκεται σε μια διαρκή επαγρύπνηση για τον κατάλληλο χειρισμό τους.
Τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές είναι η ανάπτυξη, πρόσφατα, μεγάλων ταχυτήτων πέραν των 170 ή και πέραν των 200 Χ.Α.Ω.,
Ταυτόχρονα, η Αστυνομία έχει αναγνωρίσει προ πολλού ότι η εκπαίδευση στην κινητικότητα και στην οδική ασφάλεια αποτελούν μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και ότι κατά συνέπεια το κάθε άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Η εκπαίδευση στον τομέα της οδικής ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά και τους νεαρούς, για να καταστούν αργότερα υπεύθυνοι οδικοί χρήστες.
Από το 2020 η Αστυνομία ζήτησε την περαιτέρω εμπλοκή των σχολικών μονάδων στην εκπαίδευση των οδηγών.
Ως αναβαθμισμένη εκπαίδευση θεωρείται η υψηλή ποιότητα εκπαίδευση με την έννοια ότι δεν θα πρέπει μόνο να αποκτούμε γνώσεις για τους οδικούς κανόνες, αλλά επιπρόσθετα να αναπτύσσουμε και να βελτιώνουμε δεξιότητες
Τα μέτρα στον τομέα της πρόληψης, της διαφώτισης και της αστυνόμευσης λαμβάνονται ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτά δεν μπορούν πάντοτε να έχουν το αναμενόμενο αντίκτυπο και επιδιωκόμενο θετικό αποτέλεσμα στους χρήστες του οδικού δικτύου.
Δοκιμάστηκαν τα μέτρα
Με βάση την ανάλυση, ανεξάρτητα από τους εκάστοτε αριθμούς οδικών θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, τα μέτρα κρίνονται ως τα πλέον κατάλληλα προς την κατεύθυνση της πρόληψης.
Πρόκειται για μέτρα που έχουν δοκιμαστεί και αφού έχουν αξιολογηθεί σε διεθνές επίπεδο, κρίθηκαν ως τα πλέον επιβεβλημένα και ενδεικνυόμενα.
Συνοψίζοντας, μπορεί να διατυπωθεί η θέση ότι σε βάθος χρόνου συντελέστηκε πρόοδος στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Ουσιαστικά, υφίσταται μια πτωτική και φθίνουσα τάση στους αριθμούς των οδικών θανάτων και σοβαρών οδικών τραυματισμών.
77 νεκροί λιγότεροι σε 23 χρόνια
Αυτή η αποτίμηση εδράζεται στα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία:
- Κατά το έτος 2000 είχαμε 111 νεκρούς και 1016 σοβαρά τραυματίες.
- Κατά το έτος 2010 είχαμε 60 νεκρούς και 586 σοβαρά τραυματίες.
- Κατά το έτος 2020 είχαμε 48 νεκρούς και 211 σοβαρά τραυματίες.
- Κατά το έτος 2023 είχαμε 34 νεκρούς και 232 σοβαρά τραυματίες.
Αξιολογώντας αυτά τα δεδομένα, προκύπτει ότι αφενός μεν έχει συντελεστεί πρόοδος, αφετέρου δεν μπορούμε να εκμηδενίσουμε τους οδικούς θανάτους ή να πλησιάσουμε, στο παρόν στάδιο, το όραμα μηδέν που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2050, δηλαδή το «Όραμα μηδενικών απωλειών», που σημαίνει κανένας νεκρός στους δρόμους της ΕΕ έως το έτος 2050.
Επίσης, προκύπτει ότι μια αύξηση στους εν λόγω αριθμούς, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) αποσαφήνισε ότι «οι ετήσιοι αριθμοί οδικών θανάτων στην Κύπρο και στην Εσθονία, είναι σχετικά μικροί και μπορεί να υπόκεινται σε σημαντική, ετήσια διακύμανση.»
Αύξηση ρεκόρ σε αυτοκίνητα
Αξιοσημείωτος για την αύξηση των τροχαίων είναι ένας άλλος παράγοντας. Στην Κύπρο, ενώ την 1η Ιανουαρίου, 2010 είχαμε ενεργά γύρω στα 753.000 οχήματα, ο αριθμός αυτός κατά την 1η Ιανουαρίου, 2024, ανήλθε στο 1.015.000 οχήματα.
Γιώργος Μιχαηλίδης