Περίεργες συμπτώσεις και η βαριά ιστορία πίσω από το άρθρο του Κόνιγκ
Δέκα χρόνια μετά την κακήν-κακώς αποχώρηση του από την Κύπρο, ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Κόνιγκ, επανέρχεται με ένα άρθρο στο οποίο, ενώ αναφέρεται στον Τραμπ, στο State Department… και ξεκάρφωτα θυμάται τον Αναστασιάδη. Εντελώς «συμπωματικά» την ημέρα που περνούσε την πόρτα της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς. Καλό είναι όμως να θυμηθούμε πως ο Κόνιγκ δεν είναι με τον Αναστασιάδη, που είχε συγκρουστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είναι με το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των Ελλήνων της Κύπρου. Ιδιαίτερα των Αμμοχωστιανών. Απλώς με την πρόσφατη του παρέμβαση μας θυμίζει γιατί τον υποχρέωσε το State Department να φύγει άρον-άρον..
Γράφει ο Λοίζος Αντωνίου
Επειδή οι «συμπτώσεις», είναι πολλές όπως και η αστεία προσπάθεια ανάδειξης του άρθρου του Κόνιγκ… ως «αστροπελέκι», είναι καλά να θυμηθούμε πως ήρθε και πως έφυγε από την Κύπρο αυτός ο άνθρωπος.
Και ίσως γιατί το κρατάει μανιάτικο.
Η θητεία του διήρκεσε από το 2012 έως το καλοκαίρι του 2015.
Ήξερε καλά δηλαδή, την κατάσταση στην οικονομία, το Μαρί, τις τράπεζες πως είχαν φορτωθεί ρωσικά κεφάλαια, τον ELA και όσα συνόδευαν την περίοδο εκείνη.
Καθώς επίσης και το γεγονός ότι στην ηγεσία της τουρκικής κοινότητας της Κύπρου, αρχικά βρισκόταν ο Έρογλου, ο Τατάρ της εποχής εκείνης.
Η Αμμόχωστος στους Τούρκους…!
Ο κ. Κόνιγκ γνώριζε άριστα τις θέσεις κάθε πλευράς για την Αμμόχωστο καθότι συνόδευε τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος ήρθε στην Κύπρο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ το 2014. Η επίσκεψη Μπάιντεν ήταν η πιο φιλόδοξη προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών για άνοιγμα της Αμμοχώστου και επιστροφή των κατοίκων της.
Η πρωτοβουλία Μπάιντεν δεν πέτυχε αυτό που στόχευε.
Παρά ταύτα, ο κ. Κόνιγκ παρουσιαζόμενος ως συνεχιστής της, προς το τέλος του 2014 και αρχές 2015, άρχισε να έχει σειρά συναντήσεων στην Κύπρο και προωθούσε την ιδέα του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου… υπό τουρκική διοίκηση!
Ο τότε δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ενημέρωσε τον Πρόεδρο και ξεκίνησαν τα διαβήματα σε κάθε επίπεδο. Το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα και ο Αμερικανός πρέσβης βρέθηκε στη γωνιά.
Τα διαβήματα και οι αντιδράσεις εξέθεσαν τον κ. Κόνιγκ διότι προφανέστατα είχε εκφύγει από το πλαίσιο που είχε καθορίσει με την επίσκεψη του μερικούς μήνες πριν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Μάιος 2014). Όπως δε επεσήμανε ο κ. Γαλανός αλλά και άλλοι παράγοντες της Αμμοχώστου, το πλαίσιο των ιδεών που παρουσίαζε ως δικό του ο Αμερικανός πρέσβης, ήταν αυτό που είχε παρουσιάσει νωρίτερα η Τουρκική πλευρά και είχε προκαλέσει το αδιέξοδο στη φιλόδοξη προσπάθεια Μπάιντεν.
Ούτε εισβολή, ούτε κατοχή…
Τον Μάιο του 2015, ενώ ήταν υπ ατμόν, ο κ. Κόνιγκ ήταν ομιλητής σε μία εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το Κυπριακό. Κλήθηκε να σχολιάσει την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και είπε επί λέξει:
«Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς. Δεν θεωρώ αυτό ως την ουσία του κυπριακού προβλήματος. Έχετε πολλά πράγματα να ασχοληθείτε εκτός από την παρουσία της Τουρκίας στο νησί…».
«Έχετε πολλά πράγματα να ασχοληθείτε εκτός από την παρουσία της Τουρκίας στο νησί»… είπε και περιττό να αναφέρουμε τι ακολούθησε!
Η δήλωση αυτή ήρθε την ώρα που ξεκινούσε η νέα διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Αναστασιάδη- Ακιντζί και αποτελούσε στην ουσία νάρκη στα πόδια των δύο ηγετών.
Όλα τα κόμματα ζήτησαν από την Κυβέρνηση να πάρει όλα τα δυνατά μέτρα για να ελεγχθούν οι παρεμβάσεις του Αμερικανού Πρέσβη ενώ πολλοί ζήτησαν και την απομάκρυνση του.
Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο ενώ ξεσηκώθηκε και η ομογένεια στις ΗΠΑ.
Όλο αυτό βέβαια συντονιζόταν από την Κυβέρνηση και αυτό εξηγεί το μένος του Κόνιγκ που κρατεί μέχρι σήμερα.
Το Tweet κορυφή του παγόβουνου
Το 2014 η Ρωσία προσαρτά την Ουκρανική Κριμαία. Η Ευρωπαική Ένωση και οι ΗΠΑ αντιδρούν με κυρώσεις. Κυρώσεις που δεν είχαν καμία σχέση με την ένταση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν το 2022.
Ο κ. Αναστασιάδης λαμβάνει τη λανθασμένη κατά την άποψη μου απόφαση το 2015 να μεταβεί στη Μόσχα και να παραστεί στις εκδηλώσεις της Νίκης που διοργανώθηκαν με αφορμή τη λήξη του Β Παγκόσμίου Πολέμου.
Ο κ. Κόνιγκ δεν αρκέστηκε στις διπλωματικές παραινέσεις. Θεώρησε βλακωδώς, όπως ο ίδιος αναγνωρίζει σήμερα, ότι θα έπρεπε να εκθέσει τον Πρόεδρο δημοσίως με μία ανάρτηση στην οποία συνέδεε μάλιστα την επίσκεψη στη Μόσχα και με τη δολοφονία του Νεμτσόφ, ενός Ρώσου αντικαθεστωτικού.
Η διπλωματία και τα πρωτόκολλα πήγαν όλα στην άκρη. Επρόκειτο για τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Σήμερα ο κ. Κόνιγκ ισχυρίζεται ότι ο Αναστασιάδης παραβίασε το εμπάργκο πηγαίνοντας στη Μόσχα πράγμα που είναι ψευδές. Πολιτικά ναι δεν ήταν ορθή η επίσκεψη του. Εμπάργκο όμως επαφών ΔΕΝ υπήρχε. Ούτε και απόλυτα δεδομένη ήταν τότε η θέση πως δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες επισκέψεις. Εξού και την επομένη της επίσκεψης Αναστασιάδη στη Μόσχα, στο Κρεμλίνο έμπαινε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Ο επίλογος της διπλωματικής του καριέρας
Η Κύπρος ήταν ο τελευταίος σταθμός στη διπλωματική καριέρα του κ. Κόνιγκ. Μία καριέρα που κρίνοντας από τα έργα του στην Κύπρο δεν θα έπρεπε να καν να είχε αρχίσει.
Αυτά που αναφέρουμε πιο πάνω είναι όσα έγιναν δημόσια γνωστά. Τα όσα κρύφτηκαν κάτω από το χαλί για να προστατευτούν οι σχέσεις των ΗΠΑ- Κύπρου, είναι πολύ περισσότερα.
Με μία λιτή ανακοίνωση η πρεσβεία των ΗΠΑ, έθετε τέρμα στις υπηρεσίες του.
Η αποστολή ενός διπλωμάτη είναι να καλλιεργεί και να αναπτύσσει τις σχέσεις της χώρας που εκπροσωπεί με την χώρα που διαπιστεύεται.
Ο Κόνιγκ μόνο αυτό δεν έκανε. Πρόκειται για σπάνια, αν όχι μοναδική περίπτωση που Αμερικανός Πρέσβης, απομακρύνεται από τη θέση του μετά από απαίτηση της χώρας που τον φιλοξενεί. Δείγμα κι αυτό της αποτυχίας του…
* Τα όσα γράφονται στα ενυπόγραφα Άρθρα Άποψης εκφράζουν μόνο τον Συγγραφέα τους και δεν αποτελούν θέσεις της OffsiteNews