Η ΑΤΑ της Κυβέρνησης και ο κοινωνικός διάλογος
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, υπό την προεδρία και εποπτεία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτου, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία πριν τον Ιούνιο. Πέραν του κοινωνικού διαλόγου, που πλέον διασφαλίζεται με το Σύμφωνο για τον Κοινωνικό Διάλογο, πρέπει να τύχουν προβληματισμού ορισμένα βασικά θέματα.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στις 12 Μαΐου 2023, μετά τη συμφωνία συντεχνιών και εργοδοτών για την ΑΤΑ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, και ανάφερε πως «μέσα στο πλαίσιο των προεκλογικών μας υποσχέσεων, αυτά που εξαγγείλαμε, αυτά που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό, το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό θα το τηρήσουμε μέχρι και την τελευταία υπόσχεσή μας».
Οι κοινωνικοί εταίροι, κατόπιν μεσολάβησης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου, υπόγραψαν μια νέα μεταβατική συμφωνία για την καταβολή της ΑΤΑ σε ποσοστό 66,7% του πληθωρισμού (από 50% που ίσχυε βάσει της προηγούμενης συμφωνίας).
Ωστόσο, είχαν δεσμευθεί ότι ο κοινωνικός διάλογος για την κατάληξη μιας μόνιμης συμφωνίας θα ολοκληρωνόταν μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Η συμφωνία επηρεάζει τις επιχειρήσεις και οργανισμούς που υιοθετούν το σύστημα της ΑΤΑ, σύμφωνα με τους όρους απασχόλησης του προσωπικού τους, ως επί το πλείστο του δημόσιους και ημιδημόσιους υπαλλήλους.
Έκτοτε, προβλήθηκαν διάφορες θέσεις, εκατέρωθεν των δυο πλευρών, συνδικαλιστικών και εργοδοτών, με αποκορύφωμα τη διαρροή αποσπασμάτων από τη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου με κύρια την άποψή του ότι «η ΑΤΑ δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω».
Μάλιστα, οι τεχνοκράτες του Ταμείου σε σαφέστατη εισήγησή τους αναφέρουν πως «οι προσαυξήσεις στο δημόσιο πρέπει να καταβάλλονται κάθε 2 χρόνια, αντί κάθε χρόνο, και τόσο η ΑΤΑ όσο και οι προσαυξήσεις θα πρέπει να συνδέονται με την παραγωγικότητα των εργαζομένων».
Τις θέσεις αυτές τις απορρίπτει το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο επιμένει πως η ΑΤΑ αναπληρώνει την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών, η οποία γίνεται με καθυστέρηση – και όχι στο 100% της αύξησης του πληθωρισμού.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, υπό την προεδρία και εποπτεία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτου, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία πριν τον Ιούνιο.
Πέραν του κοινωνικού διαλόγου, που πλέον διασφαλίζεται με το Σύμφωνο για τον Κοινωνικό Διάλογο (αναβαθμίζεται ο ρόλος των Κοινωνικών Εταίρων στη διαμόρφωση των κοινωνικών πολιτικών και των πολιτικών απασχόλησης και αγοράς εργασίας), πρέπει να τύχουν προβληματισμού ορισμένα βασικά θέματα.
Η Κυβέρνηση, και δη το Υπουργείο Οικονομικών, έχει ρόλο και άποψη, δεδομένου ότι θα κληθεί να πληρώσει ένα μεγάλος μέρος για την ΑΤΑ ως ο μεγαλύτερος εργοδότης, ο οποίος και θα συμπαρασύρει και τις δεκάδες των ημικρατικών οργανισμών.
Πρώτο, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη προσδοκεί να επιχειρήσει τομές στο θέμα της ΑΤΑ που θα αλλάξουν άρδην τη φιλοσοφία του θεσμού;
Δεύτερο, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη υιοθετεί την πολλάκις διακηρυγμένη άποψη ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να σταθμιστεί με τον ρυθμό της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας;
Τρίτο, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη θέλει να εφαρμόσει τις συνταγές του ΔΝΤ ή θα βάλει κάποιες δικές της πινελιές, συγκεράζοντας τις εκφρασθείσες απόψεις;
Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, που εκ της θέσεως του αγωνιά για την εξέλιξη του διαλόγου για την ΑΤΑ, όντας ο μεγαλύτερος εργοδότης, δήλωσε πως «τάσσεται υπέρ του θεσμού της ΑΤΑ», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «το όλο ζήτημα θα συζητηθεί και σε επίπεδο κυβέρνησης».
Κρατώ μια σοβαρή δήλωσή του, που από μόνη της λέει πολλά: «Θα αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του Υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και το θέμα θα μας απασχολήσει και σε επίπεδο κυβέρνησης».
Θεωρώ πως η συγκεκριμένη Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ανοίξει μέτωπο με τη μια ή την άλλη πλευρά και να προχωρήσει σε ακραίες αποφάσεις. Ίσως και η δήλωση Κεραυνού ήλθε σε μια καθοριστική στιγμή δίνοντας το μήνυμα της Κυβέρνησης ότι δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης του θεσμού.
Όμως, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Πόσο μακριά είναι αποφασισμένος να πάρει την μπάλα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που την προηγούμενη φορά, δυστυχώς, παρά τη δήλωση… ευτυχίας του Προέδρου κατάφερε να δημιουργήσει προηγούμενο και να ανοίξει μια υποβόσκουσα «τρύπα» στα δημόσια οικονομικά. Τότε, όμως, οι συγκυρίες ήταν με το μέρος του κράτους, τώρα δυστυχώς άλλαξαν οι καιροί…
Άρα, διασφάλιση του κοινωνικού διαλόγου και ελευθερία της έκφρασης αλλά ταυτόχρονα και χαλινάρι σε προθέσεις για αβέρτα αυξήσεις και παραχωρήσεις. Στοχευμένα σε όσους κατατάσσονται στα χαμηλά κλιμάκια.
* Τα όσα γράφονται στα ενυπόγραφα Άρθρα Άποψης εκφράζουν μόνο τον Συγγραφέα τους και δεν αποτελούν θέσεις της OffsiteNews