Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το αστροπελέκι του Koenig κατά του Συκοφάντη…

Το αστροπελέκι του Koenig κατά του Συκοφάντη…

ΣΤΗΛΗ: ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ με ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΡΑΣΧΟ

Θυμάμαι τότε στο καφενείο της Βουλής εκθείαζαν το ρόλο του Koenig και χαμηλόφωνα σημείωναν ότι η γυναίκα του είναι Σαλονικιά και ο ίδιος μιλά ελληνικά. Μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την ανάκληση του λόγω των πελατών του των ολιγαρχών… που αγαπούσαν την Κύπρο άνευ τιμήματος!

Την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται  ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και πομποδώς διακηρύττει σχετικά με το βιβλίο «Κράτος μαφία» του Μακάριου Δρουσιώτη, ότι «Συνεχίζεται η αποδόμηση των συκοφαντιών και των ψευδών ειδήσεων ή των εμμονικών απόψεων», ένα αναπάντεχο αστροπελέκι έπεσε στο κεφάλι του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. 

>>> ΝΕΟΤΕΡΟ: Αναστασιάδης: "Δεν ασχολούμαι περισσότερο για έναν Τούρκο Πρέσβη της Αμερικής στην Κύπρο" <<<

Πρόκειται για δήλωση ενός καθόλα σοβαρού Αμερικανού διπλωμάτη ο οποίος διετέλεσε πρέσβης στη Λευκωσία από το 2012 έως το 2015, John M. Koenig, ο οποίο τονίζει ότι όταν υπηρετούσε εδώ θεωρούσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «απατεώνα και καυχησιάρη»! Όλα όσα αναφέρει ο Koenig για τον Αναστασιάδη, μπορεί ο αναγνώστης να τα διαβάσει σε άρθρο στο Substack με τίτλο «Προσωπική Ακεραιότητα – 100 ημέρες μετά την έναρξη του καθεστώτος Τραμπ, γιατί παραμένετε ακόμα στη Διπλωματική Υπηρεσία των ΗΠΑ»; 

Το άρθρο απευθύνεται στους πρώην συναδέλφους του τους οποίου καλεί να επανεξετάσουν το ρόλο τους στην κυβέρνηση Τραμπ η οποία, «επιδιώκει να καταστείλει την ελευθερία του λόγου και την πολιτική αντιπολίτευση στο εσωτερικό, και υπονομεύει κάθε διεθνή οργανισμό που υποστηρίζει τη συνεργασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία». 

Στο ίδιο άρθρο, ο Koenig αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της θητείας του στη Λευκωσία, περιγράφοντας την τεταμένη σχέση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την οποία χαρακτηρίζει ως εχθρική. 

Γράφει συγκεκριμένα: «Η θητεία μου στην Κύπρο τελείωσε άσχημα, και η φωτογραφία που δείχνει εμένα και τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη να διασκεδάζουμε στη σκηνή κατά τη διάρκεια της δεξίωσης της Πρεσβείας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας είναι απλώς ένα ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά μισούσαμε ο ένας τον άλλον. 

Είχα παραγωγικές αλλά μερικές φορές αντιπαραθετικές σχέσεις με τον Αναστασιάδη, τον οποίο θεωρούσα απατεώνα και καυχησιάρη. Ο Αναστασιάδης δεν με συμπαθούσε· μερικές φορές με κοιτούσε θεατρικά όταν βρισκόμουν στο γραφείο του. Αλλά μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου. Τουλάχιστον έτσι νόμιζα». 

Πως προέκυψε η μεγάλη σύγκρουση; 

Σύμφωνα με τον John M. Koenig, τον Φεβρουάριο του 2015, ο Κύπριος Πρόεδρος αποφάσισε να επισκεφθεί τη Μόσχα και να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά το εμπάργκο υψηλού επιπέδου συναντήσεων που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας: «Άσκησα έντονες πιέσεις στον Αναστασιάδη να μην σπάσει το εμπάργκο. Είπε ότι έπρεπε να πάει στο Κρεμλίνο. Αναμφίβολα, είχε το βλέμμα του στραμμένο στο ρωσικό χρήμα που εισέρρεε στον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Η επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα συνέπεσε με τη δολοφονία του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Μπόρις Νεμτσόφ έξω από το Κρεμλίνο. Αυτό, σύμφωνα με τον Koenig, τον οδήγησε να αναρτήσει ένα επικριτικό σχόλιο στο Twitter, παροτρύνοντας τον Πρόεδρο να «διαλέξει προσεκτικά τους φίλους του». 

Είναι πολύ χαρακτηριστικό της κατάστασης αυτό που στη συνέχεια γράφει ο Koenig: «Πίσω στη Λευκωσία, είχα το θράσος – και τη βλακεία – να προσπαθήσω να ντροπιάσω τον Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του στο Twitter, που ήταν της μόδας τότε. Κάτι του τύπου ‘διαλέξτε προσεκτικά τους φίλους σας’. 

Τα πράγματα ξέφυγαν. Τοπικοί τρολ συνδεδεμένοι με τη Ρωσία επιτέθηκαν στο Tweet μου, και μετά έγινε viral παγκοσμίως. Ο Αναστασιάδης βγήκε στην κυπριακή τηλεόραση σε μια ειδική εκπομπή αποκλειστικά για να με καταγγείλει. Τότε η χρησιμότητά μου στην Κύπρο είχε τελειώσει. 

Αν και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρρυ, με υπερασπίστηκε όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε την ανάκλησή του. Ήμουν όμως πολύ περήφανος για να αφήσω τον Αναστασιάδη να με διώξει πρόωρα από τη θέση μου. Αλλά ήθελα να φύγω από την Κύπρο όσο πιο γρήγορα μου επέτρεπε η αξιοπρέπειά μου» καταλήγει ο Koenig. 

Ο Koenig παραιτήθηκε από τη Διπλωματική Υπηρεσία των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2015, λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση του από την Κύπρο και άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής σε αμερικανικά πανεπιστήμια.  Όσοι δεν έχουν κοντή μνήμη, θα θυμούνται πόση λάσπη είχε ρίψει στο πρόσωπο του John M. Koenig, ο τότε Πρόεδρος ενώ κόμματα και ΜΜΕ είχαν  εργολαβικά αναλάβει την έκθεση και το βρισίδι κατά του Αμερικάνου διπλωμάτη. 

Εμείς που εκτός από μνήμη έχουμε και εμπειρίες, θυμόμαστε τον κ. Koenig, στην πρώτη του θητεία στη αμερικάνικη διπλωματική αποστολή στη Λευκωσία, όπου υπηρέτησε ως δεύτερος τη τάξη δέκα χρόνια πριν το 2015. 

Ήταν τότε που  ο πρόεδρος των ΗΠΑ  διόρισε και έστειλε στην Κύπρο και την Τουρκία διερευνητική ομάδα για τους αγνοούμενους υπό τον Αμερικανό πρώην πρεσβευτή Ρόμπερτ Ντίλον. Ανάμεσα στους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής ήταν  πέντε Αμερικανοί πολίτες κυπριακής καταγωγής.  

Μια μέρα χωρίς να το περιμένω μου τηλεφώνησε ο Ρόμπερτ Ντίλον. Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για την υπόθεση των αγνοουμένων και ιδιαίτερα για τον Ανδρέα Κασάπη. Θυμάμαι ότι είχε αποκομίσει αλγεινή εντύπωση από τους εκπροσώπους των δύο πλευρών και σημείωσα αυτό που μου είπε: «Προσπαθούν να μας παραπλανήσουν, λες και πρόκειται για ανθρώπους που δεν θέλουν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους τους αλλά να τους διαγράψουν»…  

Μετά από έρευνες εντοπίστηκε το σημείο ταφής του Ανδρέα Κασάπη στο τ/κ χωριό Μόρα κοντά στην Άσσια. Η εκταφή έγινε τον Ιανουάριο του 1998 και μετά η ταυτοποίηση των λειψάνων με τη μέθοδο του DNA. 

Τότε ήταν που  ο John M. Koenig, ο οποίος ήταν το πολύτιμο εργαλείο δίπλα στον Ντίλον, με κάλεσε στην πρεσβεία και είδα τα οστά του Κασάπη. Για την εποχή ήταν σπουδαίο γεγονός, το DNA. 

Τα οστά παραδόθηκαν στην οικογένειά του Κασάπη στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ όπου και ετάφη στις 22 Ιουνίου του 1998. Για τους άλλους τέσσερις αμερικανικής υπηκοότητας αγνοουμένους στην έκθεση Ντίλον αναφέρεται ότι με βάση τις πληροφορίες που κατάφερε να συγκεντρώσει πρέπει να θεωρούνται νεκροί. 

Θυμάμαι τότε στο καφενείο της Βουλής εκθείαζαν το ρόλο του Koenig και χαμηλόφωνα σημείωναν ότι η γυναίκα του είναι Σαλονικιά και ο ίδιος μιλά ελληνικά. Μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την ανάκληση του λόγω των πελατών του των ολιγαρχών… που αγαπούσαν την Κύπρο άνευ τιμήματος! 

Ο αείμνηστος φίλος μου Καλλής Ξενοφώντος που ανάλωσε τη ζωή του στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και λοιδορήθηκε όσο κανείς από καρεκλοκένταυρους συγγενείς έλεγε ότι η αλήθεια μιλά ακόμα και μέσα από τους τάφους. 

Το απέδειξε ο John Koenig, μιλώντας 10 χρόνια μετά το φάγωμα του από τον συγγραφέα του Συκοφάντη. 

Ποιος τελικά είναι Νίκο, ο Συκοφάντης; 

paraschosa@icloud.com   

* Τα όσα γράφονται στα ενυπόγραφα Άρθρα Άποψης εκφράζουν μόνο τον Συγγραφέα τους και δεν αποτελούν θέσεις της OffsiteNews 

0
Home