Τα τσιεκούθκια της Φιλίππας
Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι θεσμοί. Και οι θεσμοί σε μια δημοκρατία λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας και λογοδοσίας. Τίποτα λιγότερο.
Ούτε το Προεδρικό, ούτε τα κόμματα έλαβαν το μήνυμα των εκλογών. Αν το λάμβαναν, δεν θα ξεκινούσε ποτέ τόσο σφοδρή δημόσια συζήτηση για τα εκατομμύρια του Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, τα οποία επί της ουσίας διαχειρίζεται η «πρώτη κυρία», Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη (ως επικεφαλής της φερώνυμης επιτροπής). Όπως έκανε προηγουμένως, η κυρία Άντρη Αναστασιάδη, σύζυγος του τέως Προέδρου. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι ζήτημα αρχής.
Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του Φορέα έχουν στηριχθεί εκατοντάδες παιδιά από τα πιο ευάλωτα λαϊκά στρώματα, με ουσιαστική οικονομική στήριξη για τις σπουδές τους. Την περίοδο 2014-2023, ο Φορέας έλαβε δωρεές 6,4 εκατομμυρίων ευρώ από επώνυμες εισφορές σε λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας. Ταμίας του Φορέα είναι ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και τον έλεγχο στα οικονομικά διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Ως εδώ, όλα καλά.
Οι σκιές ξεκινούν από το γεγονός ότι τα ονόματα των δωρητών δεν δημοσιοποιούνται, επειδή -όπως είπε η κυρία Καρσερά- θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι, είτε λόγω ταπεινοφροσύνης, είτε για λόγους ασφάλειας. Υπέδειξε δε ότι, εάν υλοποιηθεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για αποκάλυψη των δωρητών του Φορέα, «θα δίνουν τα λεφτά τους αλλού»! Άρα, ο Φορέας δεν θα έχει έσοδα και δεν θα μπορεί να συνεχίσει το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί σήμερα. Ξεκάθαρη η συλλογιστική, αλλά λανθασμένη, αν όχι στρεβλή.
Από τη στιγμή που υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι το Ταμείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ευνοιοκρατική – ρουσφετολογική μεταχείριση (με ανάλογα πολιτικά και εκλογικά οφέλη), η ανάγκη της διαφάνειας υπερισχύει οποιασδήποτε σοφιστείας. Και δεν επαφίεται ούτε στην «πρώτη κυρία», ούτε στους βουλευτές, να κρίνουν εάν είναι προς το συμφέρον ή όχι των δωρητών να δημοσιοποιούν τις χορηγίες τους. Αυτό είναι θέμα που αφορά τον κάθε δωρητή ξεχωριστά. Άλλοι θα επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, όπως ισχυρίζεται η κυρία Καρσερά και άλλοι, ενδεχομένως, να θέλουν να προβάλουν μία ενέργεια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως ισχυρίζονται βουλευτές.
Τώρα, αν κάποιος μας πει ότι όλοι οι δωρητές του Ταμείου θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο νομίζουμε. Είναι αστείο το επιχείρημα ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων θα αποτρέψει δωρητές. Δόξα τω Θεώ, έχουμε πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις και πολλά κοινωνικά προβλήματα. Δεν χρειάζεται ντε και καλά, η δωρεά να γίνεται στον Φορέα όπου προεδρεύει η «πρώτη κυρία». Μπορούν να κάνουν εισφορές σε μια από τις εκατοντάδες φιλόπτωχες οργανώσεις, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση ή συγγένεια με Προεδρικό και κομματικούς αξιωματούχους.
Δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει το προηγούμενο της δωρεάς μισού εκατομμυρίου ευρώ στο Ταμείο από τον γνωστό σεΐχη – φίλο του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος συμπωματικά έλαβε και 41 χρυσά διαβατήρια, κάθε συζήτηση για τη διαφάνεια είναι περιττή. Σε μια δημοκρατία, ιδιαίτερα με τόσο βεβαρημένο μητρώο διαφθοράς και διαπλοκής, η δημοσιοποίηση τέτοιων εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτη.
Είναι αδιανόητο να υπάρχει αδιαφάνεια σε ένα ταμείο που διαχειρίζεται εκατομμύρια. Είναι όμως και κατάντια να στήνεται σόου στη Βουλή, με βαριές εκφράσεις και υπονοούμενα, για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, όπως η στήριξη παιδιών άπορων οικογενειών. Από εκεί και πέρα, είναι υποκριτική η στάση κυβέρνησης και βουλευτών ένθεν κακείθεν. Λαμβάνουν θέση ανάλογα με το εάν είναι συγκυβέρνηση ή αντιπολίτευση -και όχι επί της αρχής. Άλλα έλεγαν επί Χριστόφια, άλλα επί Αναστασιάδη και άλλα σήμερα. Ας σοβαρευτούν επιτέλους γιατί ο Φειδίας ήταν μόνο το προμήνυμα. Για όλους. Ασχέτως αν δεν το πήραν χαμπάρι.
Υστερόγραφο: Είναι σωστή η επισήμανση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, ότι εφόσον υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για οικονομική βοήθεια άπορων φοιτητών, τότε θα έπρεπε να υπάρχει συγκροτημένη πολιτική παρέμβαση από το κράτος, ώστε να μην εξαρτάται το μέλλον των παιδιών από φιλανθρωπίες και πρωτοβουλίες. Ιδού η Ρόδος.
Υστερόγραφο 2: Για τον θεσμό της «πρώτης κυρίας» περισσότερα εδώ.
Το άσχετο: Απορρύθμιση